Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti

Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti
Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti
Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti
Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti

Upozoravajući predznaci Alchajmerove bolesti mogu se otkriti ranije nego što se dosad mislilo, među osobama sa rizičnim genetskim faktorom za ovu bolest već u dvadesetim godinama, poručuje tim američkih i kolumbijskih stručnjaka.

Istraživanje je obavljeno na predstavnicima jedne šire kolumbijske porodice, starosti od 18 do 26 godina, koji imaju zajedničkog pretka, a nešto manje od polovine njih dijeli i genetsku predispoziciju za naslijedni oblik Alchajmerove bolesti.

Taj oblik Alchajmera se javlja već u četrdesetim godinama, dok inače ovo oboljenje nastupa znatno kasnije.

Skeniranjem je utvrđeno da nosioci defektnog gena imaju manje sive mase u nekim regionima mozga nego ostali ispitanici.

Takođe je otkriveno da ove osobe u cerebro-spinalnoj tečnosti imaju veći sadržaj proteina pod nazivom amiloid beta, koji se taloži u moždanom plaku karakterističnom za oboljele od Alchajmera.

Ovo istraživanje pokazuje da neurodegenerativne promjene kod Alchajmerove bolesti nastupaju i više od 20 godina prije nego što se pojave prvi simptomi. Učesnicima istraživanja inače nije saopšteno da li su nosioci defektnog gena ili nisu, a svi oni su u vrijeme obavljanja istraživanja imali sasvim normalne kognitivne sposobnosti.

Alchajmerova bolest izaziva dvije trećine slučajeva demencije u svjetu. Ona danas napada jednog od 200 ljudi širom svjeta, ali se taj procenat povećava kako svjetsko stanovništvo stari.

Prema prognozi organizacije Alzheimer’s Disease International (ADI) broj obolelih od Alchajmera će se povećati sa 35,6 miliona 2010. godine, na 65,7 miliona 2030. i 115,4 miliona 2050. godine.

Reference

1. Alzheimer’s Disease International

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.