Fizička aktivnost za ugodan život

Rekreacija
Rekreacija
Rekreacija
Rekreacija

Redovna umjerena fizička aktivnost može da produži očekivani životni vijek čak i kod osoba s viškom kilograma, ukazuju rezultati jedne švedske i pet američkih studija, koje su analizirali stručnjaci Nacionalnog instituta za rak SAD.

Ovim studijama je bilo obuhvaćeno oko 650.000 ljudi starosti od 40 godina naviše.

Utvrđeno je da žustro hodanje u trajanju od svega 75 minuta nedeljno (što je tek polovina preporučene “doze” hodanja) produžava očekivani životni vijek za 1,8 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se nedeljno na ovaj način hoda bar 150 minuta. Ko se pridržava takvog režima može da računa na život duži za 3,4 do 4,5 godina, utvrdio je američki tim.

S druge strane, fizički nedovoljno aktivna osoba može da računa na kraći životni vijek bez obzira na to kakav je njen indeks tjelesne mase (BMI).

Kada je osoba fizički aktivna i ima normalni BMI (od 18,5 do 24,9) njen očekivani životni vijek je duži za 7,2 godine od životnog vijeka osobe koja nije fizički aktivna, a uz to je i gojazna, sa indeksom tjelesne mase od 35 naviše.

Sve u svemu, za dužinu života od većeg je značaja fizička aktivnost nego tjelesna masa, proizilazi iz analiziranih studija . Tako osoba normalne težine, koja nije dovoljno fizički aktivna, može da očekuje da će živjeti 3,1 godinu kraće od fizički aktivne ali gojazne osobe sa BMI od 30 do 34,9.

Reference

1. National Cancer Institute U.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.