Spermatokela

Spermatokela
Spermatokela
Spermatokela
Spermatokela

Definicija:

Spermatokela je izbočenje, odnosno male retencione ciste, u području epididimisa ili funikulusa koja nastaje kad se prošire prvobitno slijepo zatvoreni sjemeni kanalići.

Etiopatogeneza:

Tačan uzrok nastanka nije poznat, povezuje se sa traumom ili inflamacijom epididimisa, a mogućnost nastanka raste sa godinama, pa je najčešća kod muškaraca između 40 i 60 godina.

Klinička slika:

Spermatokele su male ciste, manje od 1 cm u prečniku, najčešće su ispunjene tečnim sadržajem. Uglavnom su bezbolne, benigne, ne izazivaju sterilitet i ne zahtjevaju terapiju. Ako se vremenom uvećaju i stvaraju neugodnost, bol, osećaj povlačenja ili težine mogu se hirurški odstraniti.

Dijagnoza:

Za prepoznavanje spermatokele najvažniji je pregled i pipanje testisa. Dijagnoza se najčešće postavlja opipavanjem testisa dok muškarac stoji. Može se otkriti i transluminacijom (osvjetljavenjem skrotuma). Dijagnoza se potvrđuje ultrazvukom, tzv. kolor – doppler ultrazvukom kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tijela.

Liječenje:

Većina spermatokela ne zahtjeva bilo kakvo liječenje. U slučaju postojanja bolova ordiniraju se analgetici i pristupa se hirurškom odstranjenju spermatokele (spermatokelektomija). Može se primjeniti i skleroterapija, ali samo kod starijih muškaraca koji ne planiraju potomstvo jer je ova metoda rizična i može prouzrokovati sterilitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.