Statini smanjuju smrtni ishod

Statini smanjuju smrtni ishod
Statini smanjuju smrtni ishod
Statini smanjuju smrtni ishod
Statini smanjuju smrtni ishod

Oboljeli od raka, koji uzimaju lijekove za snižavanje holesterola, statine, su pod 15 odsto manjim rizikom da umru od te bolesti ili od bilo kojeg drugog uzroka, nego oni koji ne uzimaju statine, ukazuje danska studija obavljena na Kopenhagenskom univerzitetu.

Studija se nije bavila time da li statini možda mogu i preventivno da djeluju protiv raka, već samo njihovim dejstvom na već oboljele, kod kojih je manji smrtni rizik konstatovan bez obzira na godine, vrstu kancera, veličinu tumora ili na to da li je metastazirao ili ne.

Smanjeni smrtni rizik nije registrovan samo kod oboljelih od raka koji su bili na hemoterapiji.

Pomenutom studijom je bila obuhvaćena 18.721 osoba oboljela od raka. Svi su bili stariji od 40 godina, a kancer im je bio dijagnoziran između 1995. i 2007. godine. Svi oni su uzimali statine prije nego što im je otkriven rak.

Preživljavanje te grupe je upoređeno s preživljavanjem više od 270.000 oboljelih od raka koji prethodno nisu redovno uzimali statine. Ispostavilo se da je smrtni rizik u prvoj grupi manji za 15 odsto.

Danski stručnjaci pretpostavljaju da je moguće objašnjenje to što statini ćelije raka lišavaju holesterola potrebnog za gradnju ćelijske membrane, čime se usporava razvoj bolesti.

Paradoksalno je, međutim, to što je manji smrtni rizik registrovan kod onih oboljelih od raka koji su uzimali manju dozu statina od propisane, nego kod onih koji su uzimali veće doze.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u ovoj studiji ističu da, mada su njeni rezultati interesantni i ohrabrujuući, još nije nastupio trenutak da oboljeli od raka počnu da uzimaju statine nadajući se boljem ishodu bolesti.

Reference

1. http://www.ku.dk/english/

2. Randomised trial of cholesterol lowering in 4444 patients with coronary heart disease: the Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S). Lancet 1994; 344(8934): 1383–1389.

3. Ong HT. The statin studies: from targeting hypercholesterolaemia to targeting the high-risk patient. QJM 2005; 98(8): 599–614.

4. Shepherd J. The West of Scotland Coronary Prevention Study: a trial of cholesterol reduction in Scottish men. Am J Cardiol 1995; 76(9): 113C-117C.

5. Sacks FM, Pfeffer MA, Moye LA, et al. The effect of pravastatin on coronary events after myocardial infarction in patients with average cholesterol levels.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.