Kako liječiti prehladu?

Prehlada
Prehlada
Prehlada
Prehlada

Najobičnija prehlada se, ako se ne liječi na vrijeme, u tom slučaju javlja kao predznak oboljenja gripa. Povišena temperatura, mada ne mora uvjek biti, curenje iz nosa, bol i peckanje u grlu, kijavica, zapušen nos su samo neki od simptoma prehlade.

Predlažemo vam par savjeta kako da liječite prehladu.

  • Mirujte – Najčešća preporuka ljekara je da svaku prehladu, ma kako ona bezazlena bila, preležite, jer upravo mirovanje jača otpronost imunog sistema, pošto tijelo ne troši energiju na druge aktivnosti.
  • Što više tečnosti – Mnoge naučne studije su pokazale da je ovo u stvari jedna velika zabluda, jer vam neće pomoći da se riješite prehlade. Međutim, konzumacija čajeva, cjeđenih sokova, uz dodatke vitamina C vam i te kako može pomoći da ublažite simptome prehlade i djeluje preventivno protiv dehidratacije organizma, u slučaju visoke temperature.
  • Ne budite sami svoj doktor – Ovo se prvenstveno odnosi na uzimanje antibiotika na svoju ruku. Kod običnih prehlada, nije potrebno uzimanje antibiotika, čak ni preventivno, jer se oni koriste samo u slučaju prehlada, koje za sobom nose i bakterijske infekcije. Zato pri najmanjoj pojavi simptoma prehlade, posjetite svog doktora, koji ipak zna bolje od vas.
  • Domaća radinost – Ukoliko je prehlada ipak slabijeg intenziteta, mogu pomoći i neki tradicionalni “medikamenti”, kao što su karamelizovano mlijeko, razne vrste kompota, obloge, koje su se pokazale kao vrlo djelotvorne u snižavanju temperature.
  • Tuširanje – Ukoliko imate povišenu temperaturu, prije nego što počnete sa uzimanjem paracetamola ili nekog drugog lijeka namjenjenog njenom snižavanju, pokušajte da se preznojite. Obucite se slojevito, lezite, i pokrijte se. Ukoliko vas uhvati drhtavica i oblije znoj, ne bojte se, to je znak da se tijelo bori protiv temperature. Zatim se odmah istuširajte mlakom vodom, presvucite i nastavite da odmarate.
  • Prilagodite ishranu – U vrijeme mirovanja tokom prehlade, izbjegavajte tešku hranu. Jedite što više tečne hrane, koja neće opteretiti želudac i tako trošiti organizmu neophodnu energiju.

Ovi savjeti Vam u nekoj mjeri mogu pomoći, ali upamtite da je ipak prevencija najbolji lijek. Vakcinišite se na vrijeme, jedite što više voća i povrća, unosite dodatne količine vitamina u vidu šumećih tableta, oblačite se slojevito, shodno godišnjem dobu.

Reference

1. Arroll, B (16. ožujka 2011). “Common cold.”. Clinical evidence 2011. (03)

2. Eccles R. (studeni 2005.). “Understanding the symptoms of the common cold and influenza”. časopis: Lancet Infect Dis svezak 5. (broj 11): str. 718.–725.

3. Cohen S, Doyle WJ, Alper CM, Janicki-Deverts D, Turner RB (siječanj 2009.). “Sleep habits and susceptibility to the common cold”. Arch. Intern. Med. svezak 169 (broj 1): str. 62.–67.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.