Dizanje teških predmeta utiče na plodnost žene

Dizanje teških predmeta utiče na plodnost žene
Dizanje teških predmeta utiče na plodnost žene

Dizanje teških predmeta utiče na plodnost žene, pokazuje novo američko istraživanje. Znanstvenici su utvrdili da je kod žena, koje su podvrgnute lijecenju neplodnosti, podizanje ili guranje teških predmeta bilo je povezano sa smanjenjem bioloških markera plodnosti.

Slicne veze sa smanjenjem plodnosti utvrdene su i kod osoba koje rade nocu, dodaje istraživanje.

Istraživanje

Naše istraživanje sugerira da žene koje planiraju trudnocu moraju biti svjesne potencijalnih negativnih ucinaka koje nocne smjene i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje”, kaže voditeljica istraživanja Lidia Minguez-Alarcon s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Znanstvenici ipak isticu da, s obzirom na to da je njihovo istraživanje obuhvatilo samo žene koje su bili podvrgnute lijecenju neplodnosti, tek treba utvrditi odnosi li se isto i na žene koje pokušavaju zaceti bez medicinskih postupaka.

Ranija istraživanja utvrdila su da postoji veza izmedu nekih obilježja posla i problema s fertilitetom. Tako je 2015. utvrdena veza izmedu dizanja teških predmeta i neredovitog menstrualnog ciklusa a 2013. veza izmedu nocnog rada i povecanog rizika pobacaja.  2015. utvrdeno je i da medicinske sestre koje dižu velike terete trebaju više vremena da zacnu u usporedbi sa ženama koje ne dižu teške predmete.

U novom istraživanju bilo je obuhvaceno gotovo 500 žena u dobi od 18 do 45 godina koje su se lijecile od neplodnosti od 2004. do 2015.

Reuzltati su objavljeni u casopisu Occupational and Enviromental Medicine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.