Stres slabi imuni sistem

Stres
Stres
Stres
Stres

Ukoliko brinete previše o stresnim događajima to može biti okidač za upale, tvrdi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili da razmišljanje o negativnim događajima može povećati nivo upala u organizmu. Kada su učesnike eksperimenta pitali da razmišljaju o stresnom incidentu otkrili su da je nivo C-reaktivnog proteina, ključnog za upale tkiva, porastao.

Studija je prvi put izmjerila direktni utjecaj stresa na tijelo.

Od svake žene, učesnice eksperimenta, zatraženo je da govori o svom kandidovanju za posao dvojici anketara koji su bili u bijelim mantilima a koji su je slušali sa bezizražanim facijalnim ekspersijama.

Polovina grupe je trebala da održi javni govor dok je druga polovina razmišljala o neutralnim slikama i aktivnostima poput brodova koji plove.

Istraživači su uzeli uzorke krvi koji su pokazali da je nivo C-reaktivnog proteina značajno povišen kod ispitanika koji su održali o javnog govoru. Nivo upalnih markera je nastavio rasti i sat vremena nakon govora. Nivo ovog proteina bio je normalan kod druge grupe.

C-reaktivini protein proizvodi jetra kao dio imunog sistema koji je incijalni odgovor na upale. Povećava se kao odgovor na traume, povrede i infekcije u tijelu.

Studiju su uradili naučnici sa Ohio univerziteta u SAD-u.

1 Comment

  1. Chlamydial infection of the neck of the womb (cervicitis) is a sexually transmitted infection which is asymptomatic for about 50-70% of women infected with the disease. The infection can be passed through vaginal, anal, or oral sex. Of those who have an asymptomatic infection that is not detected by their doctor, approximately half will develop pelvic inflammatory disease (PID)”;:.

    Catch ya later http://www.healthfitnessbook.com/index.php/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.