Upotreba droga u trudnoći

Trudnoća i narkomanija
Trudnoća i narkomanija

Posljednjih godina svuda u svijetu, pa i kod nas sve se više širi uživanje droge među mladim svijetom. Sve je više kandidata za uživanje droge među nedoraslim djevojčicama u pubertetu i poslije puberteta, kao i među djevojkama i mladim ženama sposobnim za normalan spolni život, odnosno za normalne spolne odnose, za graviditet i za rađanje.

Nažalost, mnoge od takvih osoba ostaju bremenite u izvanbračnim spolnim vezama što dovodi do brojnih abortusa ili do rađanja izvanbračnog djeteta. Pri tome treba znati da su sve droge, od hašiša ili marihuane, pa do kokaina i opijuma i njihovih raznih derivata štetne po ljudski organizam. Uživanje bilo koje od spomenutih droga poslije kratkog vremena stvara naviku kod uživatelja i čini ih ovisnim od odgovarajuće droge.

Istovremeno sa stvaranjem ovisnosti veoma mnogo se mijenja i osobnost korisnika droge. Takva osoba postaje asocijalna, nekritična, lažljiva, lukava, a ponekad i u nekim prilikama i agresivna. Lica koja duže vrijeme uzimaju drogu, odnosno narkomani, poslije izvjesnog vremena postaju manje otporni na nepovoljne spoIjašnje utjecaje, prije svega, na infekciju, te od drugih osoba lakše obolevaju što zbog nepoštovanja, odnosno zanemarivanja osnovnih principa asepse i antisepse. Narkomani su na vrhu ljestvice oboljelih od AIDS.

Ako ženska osoba ovisna od neke od droga zatrudnjeti, iskrsavaju različiti društveni, obiteljski i zdravstveni problemi, koji kompliciraju nastalu trudnoću. Od vanbaračnog i bračnog statusa, od materijalne situacije, načina života i zdravstvenog stanja takve trudnice, ovisi tijek i ishod aktualne trudnoće. Droga koju trudnica koristi lako prolazi kroz placentnu barijeru, te bez teškoća dopire u organizam začetka, odnosno ploda. To komplicira njihov razvoj i rast i može biti uzrok spontanog pobačaja, slabijeg intrauterinog napredovanja ploda (distrofije), češćih i prijevremenih poroda.

Novorođenčadi narkomanki, rođena u terminu porođaja, manje su otporna na uslove vanmateričnog života i, kod majki ovisnih o drogi, i ona se rađaju kao zavisna. Zbog toga, i zbog osjetljivosti na moguću infekciju, postnatalna smrtnost novorođenčadi narkomanki veća je nego djece ostalih zdravih žena. Zbog toga je najbolje da žene ovisne od droge ne ostaju bremenite, a ako im se to ipak dogodi, treba na vrijeme, već u prvim tjednima po začeću, da dijagnosticiraju i prekinu trudnoću. Žene ovisne od droge trebaju misliti na graviditet i rađanje tek kad se potpuno izliječe od ovisnosti bilo koje droge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.