Amiodaron

Amiodaron
Amiodaron
Amiodaron
Amiodaron

Amiodaron je jedan od najnespecifičnijih antiaritmika koji spada u III skupinu antiaritmika. Derivat je benzofurana i u svojoj hemijskoj strukturi sadržava atome joda.

Mehanizam djelovanja

Amiodaron ima razlicite mehanizme djelovanja koja jos nisu u potpunisti istraženi.

Po jednom on blokira kalijeve kanale (Klasa III po Vaughan/Williams klasifikaciji, ali i brze i srednje natrijeve kanale (Klassa IA i IB) te smanjuje utok kalcija u srčane stanice (klasa IV). Produljuje akcijski potencijal i fazu neosjetljivosti mišićnih stanica srca na impuls.

S druge strane on djeluje i kao beta-blokator, tj. inhibira adrenergičke alfa i beta receptore a takoder djeljuje na muskarinske receptore.

Sa svim antiaritmičnim medikamentima djeli sposobnost da i sam prouzrukuje aritmije. Iako aritmije kroz amiodaron su relativno rijetke može se često računati s teškim nepoželjenim djelovanjem izvan srca na druge organe. Osim toga Amiodaron djeljuje kao FIASMA (funktionalni inhibito kisele sphingomyelinase).

Smanjuje potrošnju kisika u srčanom mišiću, i to tako da blago smanjuje otpor u perifernim krvnim žilama i frekvenciju srca. Minutni volumen srca bitno se ne mijenja, a krvni tlak se samo malo snizi. Također, ne smanjuje bitno kontraktilnost srčanog mišića.

Terapijske indikacije

Djeluje i na atrijske i na ventrikularne aritmije, pogotovo na one koje se ne mogu liječiti drugim antiaritmicima. Amiodaron je namijenjen za sprečavanje i liječenje fibrilacija i undulacija atrija, tahiaritmija povezanih s Wolf-Parkinson-Whiteovim sindromom, svih vrsta paroksizmalnih tahiaritmija uključujući supraventrikularnu, nodalnu i ventrikularnu tahikardiju i fibrilaciju ventrikula te aritmija nakon infarkta miokarda. Kod bolesnika sa zatajenjem srca primjena amiodarona produljuje preživljavanje.

Doziranje

Djelotvorna dnevna doza iznosi 200 mg. Ne smije se koristiti u slučajevima presporog srčanog ritma ili drugog poremećaja ritma, poremećaja funkcije štitnjače, trudnoće (osim iznimno) i dojenja. Najozbiljnije nuspojave mogu biti oštećenje pluća, napadaji aritmije te oštećenje jetre. Također, mogu se javiti promjene na očima, problemi s vidom, poremećaji štitnjače, mučnina, povraćanje, smetnje okusa, ćelavost, impotencija, reakcije preosjetljivosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.