Psihički poremećaji u trudnoći

Trudnoća
Trudnoća

 

Trudnoća
Trudnoća

 

Iako fiziološki proces, trudnoća kod svake žene izaziva značajne somatske i psihičke promjene. Zbog toga se u narodu trudnoća popularno naziva „drugo stanje”.
Kod mnogih žena somatske i psihičke promjene u toku trudnoće kreću se u normalnim granicama, pa se i ne zapažaju. U manjem broju slučajeva one mogu da dobiju patološki prizvuk i tokove, pa da zbog toga trudnici bude potrebna i medicinska pomoć.
Najblaži oblici psihičkih promena kod žene, koji se u blažem obliku mogu čak i da previde i kojima se ne pridaje odgovarajući značaj, ispoljavaju se povremenom zabrinutošću žene, čestim bezrazložnim promenama raspoloženja, Kod takvih trudnica može ponekad da postoji paničan strah od očekivanog porođaja. Osim prohteva za različitim jelima i osećaja mirisa koje drugi ne zapažaju, trudnica može da ispoljava i druge nastrane želje, ili da manifestuje histeriformne reakcije. Prave psihoze u trudnoći su retke, a isto tako u to vrijeme retko se može javiti i prava shizofrenija.

Više u babinjama nego u trudnoći mogu da se jave promjene u psihi žene, koje se graniče sa pravim psihozama. Ovo se prvenstveno dešava kod psihički labilnih osoba sa izvjesnim, obično skrivenim duševnim smetnjama. U takvom slučaju porođaj i babinje samo su povod da se jave PUERPERALNE PSIHOZE. Osim toga, do postpartalnih psihoza mogu da dovedu i drugi poremećaji, koji nastaju posle porođaja, prvenstveno toksični i infektivni agensi koji prate puerperalnu septičnu infekciju. Osim visoke temperature, kod ovih ranih psihoza često se zapaža poremećaj balansa tećnosti i elektrolitskog balansa. Zahvaljujući primeni asepse i antisepse u savremenom akušerstvu i modernoj terapiji septičnc infekcije, pomenuta vrsta ranih postpartalnih psihoza, koje mogu da dovedu do visoke hipertermije i delirantnog stanja pa čak i suicida babinjare, sve se rjeđe sreće. U slučaju težih oblika postpartalne psihoze, treba preduzeti posebne mere zaštite kako bi se onemogućili pokušaji suicida. Po pravilu, prognoza ovakvih ranih psihoza je povoljna, a samo retko one moou da budu uvod u teža
psihička oboljenja, pa i šizofreniju.

KASNE POSTPARTALNE PSIHOZE, javljaju se kod babinjara u vrijeme laktacije i ispoljavaju se lakšom mentalnom konfuzijom, melanholičnom depresijom, a ponekad i halucinacijama. Prognoza je manje povoljna nego kod ranih psihoza.
Trudnoća i akutne infektivne bolesti
I danas sve akutne infektivne bolesti imaju teži tok i ozbiljniju prognozu kod trudnica nego kod negravidnih žena,
Rijetke su bakterije koje prolaze kroz placentu- (treponema) ali čak i kada ne prolaze kroz placentu, visoka temperatura, poremećaj ošteg stanja trudnice, prodor toksina iz krvotoka majke u plod – često do njegove intrauterine smrti i do spontanog abortusa.
Virusi lako prelaze posteljicu i izazivaju intrauterine infekcije, oštećenja i smrt ploda. Zbog, kod virusne infekcije, trudnice do trećeg meseca trudnoće, dok još nije završen organogeneze, na ploi može doći do znatnih oštećenja u formiranju organana, ako ne dođe do prekida trudnoće, postoji opasnost od rađanja nakaze. Ova opasnost je naročito izražena kod rubeole trudnice, te se u takvim slučajevima, na zahtjev žene dozvoljava legalan prekid trudnoće.
Inače je terapija infektivnih bolesti ista kod gravidne i negravidne žene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.