Novi smrtonosni respiratorni virus

Novi smrtonosni respiratorni virus
Novi smrtonosni respiratorni virus
Novi smrtonosni respiratorni virus
Novi smrtonosni respiratorni virus

Riječ je o korona virusu sličnom teškom akutnom respiratornom sindromu – SARS, od koga je od krajem 2003. godine, kada se pojavio u Aziji, do danas umrlo više od 700 ljudi.

“Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su se žarišta javila u različitim zemljama, što potkrepljuje hipotezu da u slučaju bliskog kontakta ovaj novi korona virus može da se prenese sa čovjeka na čovjeka”, rekao je pomoćnik generalnog direktora WHO Keiji Fukuda novinarima u Rijadu, nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

Međutim, neimenovani stručnjak za javno zdravlje rekao je za Reuters da “bliski kontakt” u ovom slučaju znači boraviti duži period na malom zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom.

U Saudijskoj Arabiji su umrla još dva lica zaražena korona virusom u regionu al-Ahsa, epicentru bolesti u toj zemlji.

Zamjenik ministra zdravlja Saudijske Aranije Ziad Memish rekao je da je do sada potvrđeno 15 slučajeva oboljelih, dok je devet osoba umrlo.

U međuvremenu su francuske vlasti saopštile da je virus potvrđen kod dvije osobe u toj zemlji.

Pod ljekarskim nadzorom je 124 osobe koje su bile u kontaktu sa prvim pacijentom, od čega su tri osobe bili zdravstveni radnici. Od kada se virus prvi put pojavio u septembru prošle godine u Saudijskoj Arabiji registrovan je i u Jordanu, Francuskoj, Britaniji i Njemačkoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.