Uteroplacentna apopleksija

placenta
placenta

 

placenta
placenta

 

Kuvelerov sindrom – Najteži oblik prijvremenog odljuštivanja posteljice, smatra se i jednim vidom kasnih graviditetnih toksikoza.

Karakteriše prijevremeno odljuštivanje većih površina posteljice uz znatne degenerativne promjene na miometrijumu, koji je prožet i imbibiran krvlju i tigrasto prošaran.

Trudnica je u veoma teškom stanju. Ona osjeti:

 • Iznenadan jak bol u trbuhu
 • Praćen mukom i nagonom za povraćanjem.
 • Filiforman puls i loše opšte stanje
 • Jako nizak pritisak (u početku kolebljiv, uskoro upadljivo nizak)
 • Trbuh napet i osetljiv,
 • Materica veoma, uvećana, materični zid tvrd kao daska

Krvarenje iz uterusa je relativno umjereno a krv je tamna i bez ugrušaka zbog hipofibrinogenemije. Gubitak krvi je mnogo veći i ide na račun krvi koja se nakuplja retroplacentarno i imbibira miometrijum i druge unutrašnje polne organe.
Uginuće ploda i nestanak njegovih srčanih tonova i pokreta ide kao posljedica svega opisanog.

Dakle slika hemoragičnog šoka koji se ne može objasniti umjerenim krvarenjem iz uterusa, sa bolom u trbuhu i smrću ploda.

DIJAGNOZA
Postavlja se na osnovu opisanih simptoma.
Kod teških oblika bolesti dijagnoza se postavlja na osnovu:

 • izgleda bolesnice – hemoragični šok
 • uvećanja i napetosti uterusa
 • krvarenja iz uterusa, izgleda i kvaliteta krvi koja otiče iz vagine i
 • stanja ploda

Kod lakših oblika bolesti uz nedovoljno razvijenu kliničku sliku, može ponekad biti veoma teško.
Diferencijalno-dijagnostički

 • placenta previja,
 • akutni abdomen druge etiologije
 • krvarenje iz vaza previja
 • ruptura uterusa

PROGNOZA
Trudnica – može umrjeti od iskrvarenja i šoka prije i u toku porođaja, od naknadne uremije, infekcije i od osnovne bolesti ukoliko je prijevremeno odljuštivanje posteljice bilo udruženo sa teškom eklampsijom.  Smrtnost se zadnjih godina jako smanjila.
Plod – ima veoma nepovoljnu prognozu. Intrauterina smrt ili oštećeno dijete nesposobno za vanmaterični život. Izuzetno, samo u lakšim, nepotpunim slučajevima uteroplacentne apopleksije, kada se interveniše na samom početku razvoja bolesti, može se ponekad dobiti živo novorođenče.
TERAPIJA
Za najlakše i lake oblike prijevremenog odljuštivanja posteljice nije potrebna nikakva terapija. Tu se trudnoća obično bez teškoća razvija do porođaja.
U teškim slučajevima, i bez mješanja sa strane, uskoro posle pojave simptoma javljaju se materične kontrakcije i nastupa spontani porođaj. U stvari, u terapiji je glavno dovršenje porođaja. Brzo pražnjenje uterusa veoma je važno jer smanjuje krvarenje. Najbolje je otvaranje vodenjaka čime se smanjuje  intraabdominalni pritisak, popušta napetost uterusa, spriječava  nastajanje poremećaja u koagulaciji krvi i izazivaju spontane kontrakcije uterusa. Ukoliko se kontrakcije uterusa ne jave posle nekoliko sati, uz davanje spazmolitičkih i analgetskih sredstava, treba otpočeti obazrivu primjenu uterotonika u kap po kap intravenskoj infuziji. Naravno potrebna je nadoknada izgubljene krvi, tečnošću ili punom svježom krvlju, a ako se ustanovi hipofibrinogenemija daje se čisti fibrinogen – 2-4gr.
U naročito teškim slučajevima treba izvršiti carski rez.

U toku postupka osnovnu pažnju treba posvetiti majci, jer je plod uginuo ili je toliko oštećen da čak i ako se rodi živ, često neće biti sposoban za vanmaterični život.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.