Šetnja je čuvar zdravog srca

Brzo hodanje
Brzo hodanje

Istraživanje provedeno u SAD-u sugerira kako redovno hodanje umjerenog intenziteta je čuvar zdravog srca i rezultira smanjenjem rizika za bolesti srca.

Israživanje

Naučnici s Binghamton Univerziteta su pratili 70 ispitanica u dobi od 29 do 79 godina.

Sudionice istraživanja su tokom 10 sedmica prakticirale brze šetnje u trajanju od oko 2,5 sata sedmično, a rezultate je objavio časopis Creative Nursing.

Pokazalo se kako je do kraja promatranog razdoblja kod žena došlo do poboljšanja kada je u pitanje tjelesna mase, krvni pritisak i koncentracija holesterola u krvi, redom važnih čimbenika rizika za bolesti srca.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Creative Nursing”.

Brzo hodanje

Aerobnim treningom se smatra onaj trening tijekom kojeg srce ne prelazi 120 otkucaja u minuti. Riječ je o vrsti rekreacije koja je dužeg trajanja i jednakog intenziteta sa svrhom pojačane potrošnje kalorija, a time i masnih naslaga.

Takva vrsta napora omogućuje srcu da preko krvi mišiće opskrbi potrebnim kisikom.

Ako srce pređe 120 otkucaja ono prelazi u anaerobni rad, što znači da je zbog povećanog napora srce ne stiže krv obogaćenu kisikom dovesti do mišića, zbog čega mišić traži druge izvore te počinje trošiti sam sebe.

Osobe koje nemaju izgrađenu kondiciju trčanjem će vrlo brzo preći u anaerobni rad srca zbog čega tijelo neće trošiti masne zalihe, već mišiće.

Hodanje, s druge strane, je lagana aerobna vježba, idealna za početnike i osobe veće tjelesne težine tijekom koje je lakše kontrolirati ra srca, a pritom je potrošnja kalorija gotovo jednaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.