120 godina KCUS

KCUS
KCUS

U sarajevskoj Vijecnici  svecano je obliježena 120. godišnjica osnivanja Klinickog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Imamo jako dobru ekipu doktora koja se isprofilirala i grabimo krupnim koracima naprijed”, kazao je generalni direktor Klinickog centra Rusmir Mesihovic, dodajuci da “KCUS predstavlja veliku koncetraciju vrhunske pameti BiH”.

“Imamo preko 150 doktora nauka, oko 300 magistara, 700 doktora, 1.800 zdravstvenih radnika, i to je jedan veliki grad koji sigurno živi i koji ce sigurno odgovoriti u punom kapacitetu osobama koje tu dolaze”, rekao je on.

        Premijer Federacije BiH Nermin Nikšic podsjetio je na historiju KCUS-a, od osnivanja, preko austrougarskog perioda, “do agresije na BiH”.

“KCUS je svjedok i akter burne historije Sarajeva i BiH. Da nije bilo takvog angažmana svih radnika u posljednjem ratu, broj žrtava stradalih u Sarajevu bi bio još veci. Ovo je prilika da se prisjetimo svih heroja u bijelom, kako smo ih tih godina zvali. Posebno, ovo je prilika da se prisjetimo svih njih koji u radeci svoj posao dali živote kako bi pomogli drugima”, kazao je Nikšic, dodajuci da je KCUS danas “savremena ustanova koja je u mogucnosti da pruži usluge kakve se pružaju u svijetu”.

U pismenoj poruci predsjedavajuci Predsjedništva BiH Mladen Ivanic odao je priznanje uposlenicima KCUS-a. KCUS je utemeljen 1894. godine kao Zemaljska bolnica, a na temeljima zdravstvene ustanove osnovane 1866. godine.

U toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine svakodnevno je bio izložen granatiranju, od kojeg su neke klinike bile potpuno uništene.

Procjenjuje se da je na bolnicu palo oko 350 granata i drugih eksplozivnih naprava, a da je bilo uništeno skoro 35 posto objekata. KCUS trenutno ima skoro 3.700 uposlenika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.