Hypophysis cerebri

Hypophysis cerebri
Hypophysis cerebri

Hypophysis cerebri
Hypophysis cerebri

Hipofiza (hypophysis s. glandula pituitaria) je mala endokrina žlijezda koja se nalazi na ventralnom dijelu hipotalamusa sa kojim je povezana svojom peteljkom ili infundibulumom. Smještena je u hipofiznoj udubini (fossa hypophysialis) na gornjoj strani trupa klinaste kosti, a između desnog i lijevog sinus cavernosusa.  Gornja strana trupa klinaste kosti između tuberculuma i dorsuma sellae je u cjelini oblikovana kao tursko sedlo, pa se i zove sella turcica. Udubina u kojoj je smještena hipofiza pokrivena je duplikaturom tvrde moždane opna zvanom diaphragma sellae, koja u sredini posjeduje otvor za prolaz infundibuluma. Iznad hipofize nalaze se hipotalamus i optička hijazma. Težina joj varira od 0,3 do 0,8 grama.

Hipofiza se sastoji iz dva osnovna dijela, adeno i neurohipofize, koji se razlikuju kako po razvoju, tako i po građi i funkciji. Adenohipofiza je ektodermalnog porijekla, a neurohipofiza po svom razvoju pripada diencefalonu.

Adenohipofiza se najvećim dijelom nalazi u sella turcica, a manjim dijelom iznad diaphragmae sellae. Zauzima četiri petine hipofize. Sastoji se od tri dijela: prednji  (pars anterior), srednji (pars intermedia) i stražnji dio (pars infundibularis). Pars anterior zauzima rostralni dio hipofizne udubine i predstavlja  najveći i najvažniji dio adenohipofize. Pars intermedia se nalazi na granici između adeno i neurohipofize,  dok pars infundibularis predstavlja supraselarni nastavak adenohipofize koji u vidu nepotpune ogrlice obuhvata gornji dio infundibuluma. U ovom dijelu adenohipofize nalazi se jedan dio primarne kapilarne mreže, te završeci aksona iz pojedinih jedara hipotalamusa. Adenohipofizni hormoni su u zavisnosti od njihove hemijske građe, grupisani u tri klase: glukoproteinski, mamosomatotropni i opiomelanokortni hormoni.

Glukoproteinski hormoni (tiro-stimulirajući – TSH, luteinizirajući – LH i folikulostimulirajući – FSH). Tiro – stimulirajući hormon (TSH) djeluje na folikularne ćelije štitne žlijezde koje pod njegovim uticajem izlučuju hormon tiroksin. Folikulo – stimulirajući hormon (FSH) potiče rast folikula  u ovarijumu, a kod muškaraca aktivira spermatogeni epitel testisa. Luteinizirajući hormon (LH) uzrokuje ovulaciju, dok kod muškaraca stimulira intersticijske (Leydig-ove) ćelije na sekreciju testosterona

Mamosomatotropni hormoni (somatotropni hormon – STH; i prolaktin) Somatotropni hormon (STH) stimulira rast tijela nakon rođenja. Prolaktin potiče razvoj mlječne žlijezde i laktaciju.

U skupinu opiomelanokortnih hormona spadaju adrenokortikotropni (ACTH) i melanostimulirajući hoormon (MSH). Adrenokortikotropni hormon (ACTH) stimulira sekreciju glukokortikoida iz kore nadbubrežne žlijezde, a u nešto manjoj mjeri i sekreciju mineralokortikoida. Funkcija melanostimulirajućeg hormona kod čovjeka nije poznata.

Neurohipofiza je dio pituitarne žlijezde koji se razvija iz diencefalona. Sastoji se iz tri dijela: eminentia mediana, infundibulum i pars posterior. Eminentia mediana se nalazi na granici sa hipotalamusom. Ona obuhvata gornji dio infundibuluma na ventralnom zidu treće moždane komore. U njoj se nalazi proksimalni dio tzv. portalnog krvotoka hipofize, potom završeci aksona peptidergičkih neurona iz jedara hipotalamusa na čijim se krajevima luče releasing i inhibiting hormoni, te završeci dopaminergičkih aksona tuberoinfundibularnog trakta iz nc. arcuatusa. Infundibulum, zajedno sa pars infundibularisom adenohipofize čini peteljku čitave hipofize. Pars posterior se nalazi u kaudalnom dijelu sellae turcicae. Čine ga pituciti, brojni kapilari, te aksonski završeci koji uglavnom potiču iz magnocelularnih jedara hipotalamusa. Na fenestriranim kapilarama partis posterioris završavaju aksoni iz magnocelularnih jedara hipotalamusa ( nc. supraopticus i nc. paraventricularis) koji prethodno formiraju tr. hypothalamohypophysialis. Na aksonskim terminalima oslobađaju se oksitocin i antidiuretski hormon (ADH) ili vazopresin.

Oksitocin je hormon kojeg stvaraju magnocelularni neuroni paraventrikularnog jedra hipotalamusa. Ovaj hormon ima dva glavna fiziološka učinka: podstiče otpuštanje mlijeka iz dojke i uzrokuje kontrakciju glatke muskulature materice za vrijeme porođaja.  Antidiuretski hormon (ADH) ili vazopresin stavaraju magnocelularni neuroni supraoptičkog jedra hipotalamusa. On djeluje na permeabilnost distalnih tubula bubrega u smislu povećanja reapsorpcije vode i elektrolita iz primarnog urina u cirkulaciju.

Hipofizu vaskulariziraju aa. hypophysiales superiores et inferiores koje se odvajaju od supraklinoidnog i kavernoznog  segmenta a. carotis internae. Eminentiu medianu i gornji dio infundibuluma opskrbljuju gornje hipofizarne arterije koje u pomenutim strukturama prave tzv. primarni kapilarni splet. Kapilari u ovom spletu su fenestrirani i u kontaktu su sa peptidergičnim i dopaminergičnim aksonima iz hipotalamusa. Kapilari iz primarnog kapilarnog spleta se spajaju i formiraju duge portalne sudove koji se spuštaju kroz infundibulum do adenohipofize. Od ovih sudova u adenohipofizi se formira sekundarni kapilarni splet. Portalne krvne žile hipofize, su slično v. portae u jetri, umetnute između dva kapilarna spleta, jednog u eminentia mediana i drugog u adenohipofizi. Portalni krvotok hipofize je dio tzv. neurovaskularne mreže preko koje hipotalamus djeluje na izlučivanje hormona adenohipofize (preko releasing i inhibiting hormona). Donje hipofizarne arterije snabdjevaju neurohipofizu.Vensku krv iz hipofize skupljaju tzv. hipofizarne vene koje se uljevaju u sinus cavernosus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.