Povišen gama glutamil transferaza (GGT)

Gama glutamil transferaza
Gama glutamil transferaza
Gama glutamil transferaza
Gama glutamil transferaza

GGT je membranski enzim iz grupe peptidaza koji katalizuje prenos hidrolizom oslobođenog ostatka glutaminske kiseline na neku aminokiselinu ili peptid. Takođe je uključen u metabolizam glutationa. U organizmu se javlja pretežno vezan na ćelijske membrane. Najviše GGT-a ima u bubregu, prostati, jetri, epitelu tankog crijeva i mozgu, a nalazi se na mjestima intenzivne apsorpcije aminokiselina. GGT je veoma osjetljiv indikator za oboljenja jetre, mada je prisutan i u pankreasu i bubrezima.

Porast katalitičke koncentracije GGT je najosjetljiviji pokazatelj oštećenja jetre, a naročito je izražen ako su oštećenja uzrokovana alkoholom. Dobar je pokazatelj u diferencijalnoj dijagnostici hepatocelularne i opstruktivne žutice.

Aktivnost je povišena kod ciroze jetre, akutnog virusnog hepatitisa, hroničnog hepatitisa, pankreatitisa, infarkta miokarda, postojanja opstrukcije u žučnim putevima, primarnih ili metastatskih tumora jetre, oštećenja jetre izazvanog alkoholizmom, dekompenzovane srčane bolesti i zloćudnog tumora pankreasa.

Budući da se povišen nivo GGT-a nalazi kod bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre, i kod ljudi koji su teški alkoholičari, GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, alkoholnih oštećenja jetre i praćenju alkoholne apstinencije.

Snižene kliničke vrednosti nisu klinički značajne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.