Antidepresivi u trudnoći rizični po bebe

Antidepresivi u trudnoći
Antidepresivi u trudnoći
Antidepresivi u trudnoći
Antidepresivi u trudnoći

Trudnice sa lakšom ili umjerenom depresijom ne bi trebalo da uzimaju lijekove antidepresive zbog rizika da će beba biti rođena sa srčanom manom, upozorili su stručnjaci.

Profesor Steven Piling sa britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i njegu izjavio je da dokazi sugerišu da korištenje ovih lijekova povećava rizik kod beba za dva puta.

Stručnjaci navode da antidepresive u prosjeku koristi svaka šesta trudnica, prenio je BBC.

“Dostupni dokazi sugerišu da postoji rizik povezan sa antidepresivima. Ulažemo velike napore da obeshrabrimo žene od pušenja ili konzumiranja alkohola tokom trudnoće, ali se možda još ne trudimo dovoljno da isto kažemo i za antidepresive, koji donose isti, ako ne i veći rizik”, izjavio je profesor Piling.

On je dodao da će u Britaniji biti prerađena uputstva za ljekare i da će biti uvaženi dokazi o povezanosti antidepresiva i srčanih mana kod beba.

Piling je rekao da su svake dvije od 100 beba izložene riziku da budu rođene sa srčanim manama, ali da kod beba čije su majke tokom trudnoće koristile lijekove protiv depresije taj rizik raste na četiri bebe od 100.

On je dodao da žene koje ne pate od duboke depresije tokom trudnoće uzimanjem antidepresiva preuzimaju nepotreban rizik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.