Karcinom želuca

Karcinom želuca
Karcinom želuca
Karcinom želuca
Karcinom želuca

Etiopatogeneza:

Adenokarcinom čini 95% karcinoma želuca. Ostali tumori su limfomi, sarkomi, GIST (gastrointestinalni stromalni tumori). Incidenca u evropskim zemljama se kreće 15-25 na 100 000 stanovnika, evidentan je porast posljednjih godina, sa starenjem raste, najveća je u dobi 50-60 godina. Tri puta je češći kod muškaraca nego kod žena.
Presudni etiološki faktori su: pušenje, alkohol, usoljeno dimljeno meso i riba, industrijski procesuirano meso- suhomesnati i konzervirani proizvodi, dijeta siromašna vitaminima i proteinima, radnici u industriji gume, infekcija sa Helicobacter pylori, atrofični gastritis.

Klinička slika:

Karcinom rano metastazira u regionalne limfonode jer limfni sudovi želuca sežu do mukoze. Hematogene metastaze su najčešće u jeri, potom u plućima, mozgu, kostima.

Simptomi koji najčešće dovode pacijenta ljekaru su anoreksija, gubitak tjelesne težine, malaksalost, odvratnost prema hrani, nadutost u epigastriju. Prisustvo ascitesa, ikterusa, palpabilne mase u epigastriju znak su inkurabilne bolesti.

Dijagnoza:

Dijagnoza i patohistološka verifikacija lahko se postavljaju endoskopijom. Ostale pretrage nužne za određivanje stadija bolesti i redoslijeda liječenja su: CT abdomena, snimak pluća, hematološke i biohemijske analize, od tumorskih markera CEA i CA 19-9.

Liječenje:

Hirurška terapija je najvažnija ukoliko je izvodljiva, tj u slučajevima Tis ili T1, N0 ili N1 i M0, je 90% ovih bolesnika živi duže od 5 godina. Hirurška terapija je moguća do IIIB stadija, ali se stopa preživljenja snižava do 10-30%.

Radioterapija i kemoterapija se koriste u kombinaciji sa hirurgijom kod bolesnika sa lokalno uznapredovalim i inoperabilnim tumorima, kao i metastatskim.
Postoperativna radioterapija se provodi kod povećanog rizika od recidiva, tj kod prodora tumora do serozne ovojnice, metastaza u regionalnim limfonodima.
Rak želuca se smatra osjetljivim na kemoterapiju. U kemoterapijskim protokolima najčešće se primjenjuju  antraciklini, 5-FU, cisplatin. Kemoterapija se primjenjuje i preoperativno kao neoadjuvantna u cilju smanjenja tumorske mase i prevođenje granično operabilnih slučajeva u operabilno stanje, te smanjenje stope recidiva. Ova terapija utiče na duže preživljenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.