Terapija protiv bulimije

Bulimia
Bulimia
Bulimia
Bulimia

Studija rađena na Univerzitetu u Chicagu pokazala je da je prilikom liječenja od bulimije, pogotovo kod tinejdžera, mnogo efikasnija terapija u kojoj učestvuje cijela porodica. Do sada bila je uobičajena individualna terapija.

Tim stručnjaka sa dr. Danielom le Grangeom na čelu, pokušao je iznaći nove i efikasnije metode liječenja adolescenata koji pate od bulimije. Prilikom istraživanja, stručnjaci su otkrili da je terapija koja uključuje i porodicu oboljelog mnogo efikasnija od individualnih sesija.

Naime, 41% pacijenata, u čijem je liječenju učestvovala i porodica, ustrajalo na putu ka oporavku. Ovaj procent je značajan ukoliko se uporedi sa procentom od 18% onih koji se liječe individualno i koji su dugoročno uspjeli živjeti bez bulimije.

Čak šest mjeseci poslije, 29% pacijenata koji su se liječili uz aktivnu podršku porodice uspjeli su apstinirati u donosu na 10% pacijenata koji su se liječili individualno i koji se nisu vratili bulimiji.

“Ovo je veliki napredak. Tako mi je drago što smo pronašli način kako da efikasnije liječimo pacijente”, kazao je dr. Daniel le Grange.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.