Faktori porođaja

Trudnica
Trudnica

Na tok i ishod porođaja utiču tri glavna faktora:

  • plod kao porođajni objekt
  • porođajni putevi
  • prirodne porođajne snage

Porođajni objekt

To je plod i tvorevine koje u toku porođaja zajedno sa plodom napuštaju matericu i kroz porođajni kanal bivaju istisnute, u vanjsku sredinu. U toku porođaja posebno važnu ulogu igra:

  • veličina ploda
  • njegov odnos prema porođajnom kanalu
  • njegova sposobnost prilagodavanja porođajnim putevima, prvenstvneo koštanom kanalu male karlice
  • njegov položaj, stav i držanje

Od posebne važnosti za tok i ishod porođaja je glavica ploda tj. veličina, čvrstina, držanje i prilagodljivost u toku prolaska kroz porođajni kanal u velikoj mjeri zavisi sudbina porođaja. Pri kraju trudnoće glavica predstavlja veliki, jajoliko okrugao, čvrst dio ploda koji se u, toku porođaja, pod dejstvom porođajnih snaga, prolazeći kroz porođajni kanal može u znatnoj mjeri da prilagodi obliku i prostranstvu pojedinih njegovih segmenata time da olakša svoje spuštanje prema izlazu. Najveći dio glavice čini lobanja, sastavljena iz tri parne i jedne neparne kosti, međusobno spojene šavovima.

Porođajni putevi

Porođajni putevi predstavljaju putanju kojom plod i sekundine napuštaju materičnu duplju pri prolasku u spoljašnju sredinu. Porođajni putevi dijele se na koštani i mekani dio.

Koštani dio porođajnog puta čini mala karlica. Vrlo malo se može modelirati i prilagođavati porđajnom objektu, jer se mala karlica ne može razvlačiti ni širiti. Zato od njenog oblika, pravilnosti i prostranstva zavisi tok i ishod porođaja.

Mekani dio porođajnog kanala čine grlić uterusa, vagina i međica. U toku porođaja potrebno je da se mekani dijelovi porođajnog kanala dovoljno prošire i da omoguće prolazak ploda.

Svi faktori, urođeni ili stečeni, koji ometaju ili sprječavaju normalno širenje bilo kog od mekanog dijela porođajnog puta mogu da budu uzrok otežanog ili produženog porođaja ili, u težim slučajevima, mogu da budu razlog da se porođaj završi carskim rezom.

Prirodne porođajne snage

To su prirodni faktori koji u toku porođajnog akta doprinose da se plod, istisne iz materične duplje u spoljnu sredinu. Prirodne porođajne snage čine trudovi, često nazvani porođajnim bolovima, i porođajni naponi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.