Clostridium botulinum

Clostridium botulinum
Clostridium botulinum
Clostridium botulinum
Clostridium botulinum

Morfologija:

Gram pozitivan bacil, pokretan, ima sporu postavljenu subterminalno i striktni je anaerob.

Kulturelne osobine:

Tesko se kultivise i fermentuje veliki broj ugljenih hidrata i bjelancevina do kiselina i gasa zato konzerve zarazene ovom bakterijom imaju uzdignut poklopac.

Osobine toksina:

Postoje vise tipova klostridijum botulinum koji luce razlicite neurotoksine obiljezene slovima A-F. Toksin se nalazi u kontaminiranoj konzerviranoj hrani, sušenoj ribi itd. Toksin je termolabilan, a svoje dejstvo ostvaruje na nervnim sinapsama i neuromisicnoj ploci tako sto inhibira oslobadjanje acetil-holina.

Oboljenje:

Botulizam moze imati tri oblika:

  • Alimentarni botulizam
  • Botulizam djece
  • Botulizam rane

Nakon inkubacije koja traje do 72h nastaju descendentne mlitave paralize. Bolest se zavrsava smrcu zbog prestanka disanja.

Zaštita i lijeceje:

Osnovna zastita je sterilisanje konzervi i eliminisanje spora u hrani. Kao terapija se koristi polivalentni antitoksin koji dovodi do neutralizacije toksina.

Dijagnoza:

Postavlja se utvrdjivanjem prisustva toksina u hrani, serumu ili fecesu bolesnika. Prisustvo toksina se ispituje bioloskim ogledom na zamorcu kod kojih 18-20 sati nakon ubrizgavanja ispitivanog materijala dolazi do pojave mlitave paralize vrata i glave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.