Električna kardioverzija i defibrilacija srca

Električna kardioverzija i defibrilacija srca
Električna kardioverzija i defibrilacija srca

Električna kardioveraija i defibrilacija ostaju najpouzdaniji način prekidanja aritmija. Depolarizirajući sav ili barem velik dio ekscitabilnog miokarda na gotovo homogen način, električni udar može prekinuti kružne aritmije.

Vanjska kardioverzija rutinski se izvodi tako da se na prsni koš čvrsto prislone dvije “stope” (“pedale”) promjera 12 cm, tako da je jedna obično desno od sternuma u razini drugog rebra, a druga u lijevoj srednjoj klavikularnoj crti u razini petog medurebranog prostora. Ako je bolesnik pri svijesti, kao anestetik treba primijeniti kratkodjelujući barbiturat, ili lijek s amnestičkim učinkom, kakav je diazepam, kako zahvat ne bi bio neugodan.

Mora biti nazočna osoba vješta u održavanju prohodnosti dišnih putova. Energija se primjenjuje sinkrono s QRS-kompleksom pri svim aritmijama, osim u slučaju undulacije ventrikula i VF, jer asinkroni udari mogu izazvati VF. Jačina primijenjene energije ovisi o tipu tahikardije koja se liječi. Osim za fibrilaciju atrija, supraventrikulske tahikardije često se mogu prekinuti energijom u rasponu od 25 do 50 Ws, dok AF obično zahtijeva >100 Ws. Da bi se prekinulo VT, vjerojatno treba upotrijebiti energiju snage iznad 100 Ws. Energija male snage od čak 25 Ws često je uspješna, ali isto tako češće izaziva VF. Za prekidanje VF treba odmah upotrijebiti barem 200 Ws. Ako početni udar ne uspije, ponovljenu defibrilaciju treba pokušavati s maksimalnim energijom koju defibrilator može izručiti (320 do 400 Ws).

Indikacije za kardioverziju ovise o kliničkim okolnostima i općem stanju bolesnika. Pri svakoj tahikardiji (osim sinusne tahikardije) koja izaziva hipotenziju, ishemiju miokarda, ili zatajenje srca treba razmotriti potrebu za naglim prekidom takve tahikardije vanjskom elektrokardioverzijom.

Aritmije koje se ne uspiju prekinuti farmakološkim liječenjem također se mogu prekinuti električnom kardioverzijom. Kratkotrajna bradikardija kao i supraventrikulska i ventrikulska iritabilnost nakon kardioverzije uobičajene su i obično ne traže primjenu antiaritmika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.