Izumili lijek za leukemiju

Leukemija
Leukemija
Leukemija
Leukemija

Liječnici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji uspjeli su izliječiti leukemiju kod dva od tri pacijenta, javlja MSNBC. Rezultati su možda najveće postignuće u liječenju raka u posljednjih nekoliko desetljeća. Istraživanje je objavljeno u srijedu. Liječnici tvrde kako je hronična limfocitna leukemija, inače najčešći tip krvne bolesti, potpuno nestala kod dva pacijenta, a kod trećeg se smanjila za 70 posto. Kod svakog pacijenta se rak potpuno “istopio” u nekoliko sedmica, a nakon godinu dana se nije vratio.

Odlično funkcionira. I mi smo iznenađeni time koliko dobro djeluje – oduševljeno je rekao dr. Carl June, stručnjak za genetsku terapiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

On godinama s kolegama istražuje kako liječiti leukemiju tako da u laboratoriju ojačaju imunološke stanice. Uspjeli su. Izdvojili su krv trojici pacijenata s vrlo uznapredovalim fazama hronične limfocitne leukemije. Iz krvi su izvadili T-stanice (T-limfocite) i u njih su dodali nove gene. Koristili su modificirani, bezopasni virus HIV-a i tako ubacili seriju gena u bijele krvne stanice. One su bile dizajnirane da bi uništavale stanice raka. Nakon što su uzgojili dovoljan broj takvih stanica, ubrizgali su ih u pacijente, koji prva dva tjedna nisu osjećali promjene. Zatim su dobili groznicu i visoku temperaturu te su osjećali mučninu. Simptomi su ohrabrili znanstvenike jer takvo ponašanje organizma upućuje na masovno odumiranje tumorskih stanica.

Ovo otkriće nada je za sve tumore. Limfociti služe kao naši zaštitnici. Uđe li u organizam virus ili bakterija, a jednako tako ako se pojavi neka maligna stanica, limfociti takve “neprijatelje”  prepoznaju i uništavaju ih u procesu obrane organizma.

Limfociti nakon znanstvene intervencije prepoznaju ono što nisu uspijevali. To je nada i za liječenje ostalih tumora, ne samo limfocitne leukemije, pa je ovakvo liječenje bazirano na prirodnome mehanizmu i potpuno biološko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.