Upala pluća može izazvati srčane tegobe

Upala pluća
Upala pluća

Najveći rizik je prisutan u prvom mjesecu nakon upale pluća, čak četiri puta veći. No, treba istaknuti da rizik i godinama kasnije ostaje 1,5 puta veći. Nažalost, samo jedna epizoda upale pluća može imati dugoročne posljedice po zdravlje nekoliko mjeseci ili godina kasnije.

Pacijenti starije životne dobi koji su hospitalizirani zbog upale pluća (pneumonije) izloženi su većem riziku od razvoja srčanog i moždanog udara ili smrti zbog srčane bolesti godinama nakon hospitalizacije.

Smatra se da upala pluća potiče nastanak upale srca i krvnih žila, čime se povećava rizik od srčane bolesti i moždanog udara.

Obzirom da je sezona gripe, treba podsjetiti da upala pluća može biti ozbiljna komplikacija gripe. Cijepljenje protiv gripe i pneumonije, ne samo da može spriječiti ove bolesti, nego može spriječiti naknadne bolesti srca i moždani udar. Inače, upala pluća je jedan od najčešćih uzroka hospitalizacije.

Pneumonija ili upala pluća je akutno upalno stanje plućnog parenhima. Obično ju uzrokuje zaraza virusima ili bakterijama, a rjeđe drugi mikroorganizmi, određeni lijekovi i druga stanja kao što su autoimune bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.