Srčani i moždani udar najčešći u 6:30

Srčani udar
Srčani udar
Srčani udar
Srčani udar

Američki tim istraživača je analizirao zašto se najviše srčanih i moždanih udara događa u ranim jutarnjim satima.

Poznato je kako se najveći broj srčanih i moždanih udara događa upravo u 6:30 sati, a stručnjaci Ženske bolnice Bringham iz Bostona ustanovili su zašto je tome tako. Proučavajući razinu proteina u krvi, zaključili su kako je koncentracija proteina PAI-1, koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka, najmanja u ranim jutarnjim satima.

Posvetili su se analizi razine proteina kod 12 zdravih osoba kroz razdoblje od 12 sedmica, piše Magazin. Sagledali su njihove svakodnevne rutine i procijenili ispitanika kada bi radili neke stvari koje se ne slažu s uobičajenim rasporedom njihovih aktivnosti.

“Ustanovili smo da bioritam doprinosi povišenom riziku od krvožilnih događaja ujutro. To upućuje kako bioritam uzrokuje jutarnji vrhunac visine koncentracije proteina PAI-1, neovisno o bilo kakvom utjecaju ponašanja ili iz okoliša. Jutarnji vrhunac ovog proteina mogao bi objasniti štetne kardiovaskularne događaje kod ranjivih pojedinaca”, zaključio je Frank Scheer, direktor Medicinskog programa kronobiologije pri Ženskoj bolnici Brigham, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Blood.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.