Medicinska i zakonska zaštita materinstva

Materinstvo
Materinstvo

Postnatalna zaštita i kontracepcija

Za supružnike koji ne žele da žena po porodu uskoro ponovo ostane trudna i ponovno rodi, kao i za žene koje smatraju da su posljednjim porodom završile s rađanjem, postavlja se pitanje kako privremeno ili trajno izbjeći pojavu neželjene trudnoće. Medicinski je također opravdano da se organizam rodilje odmori od protekle trudnoće i poroda, te da žena po mogućnosti, ako želi još da rada, ponovno rodi tek po isteku dvije godine. Zbog toga su i žena i muškarac u vrijeme neposredno po porodu vrlo motivirani da traže i prihvate zaštitu od neželjene trudnoće na način koji liječnik preporuci.

Uobičajena zaštita od začeća koja se doskora primjenjivala, ai danas se još uvijek koristi, u vidu prekinutog spolnog odnosa zbog nedovoljne sigurnosti ac može se preporučiti ni poslije poroda. Isto tako, i pored visokog postotka zaštite uporabu prezervativa teško prihvaćaju mnogi bračni partneri. U stvari, za zaštitu od neželjene trudnoće poželjna su sredstva koja prvenstveno upotrebljava samo žena, a koja su jeftina, lako se koriste, prihvatljiva su za oba partnera i pružaju visok postotak sigurnosti. Važno je pri tom takode da su sredstva za kontracepciju potpuno neškodljiva. Radi pružanja neposredne zaštite od neželjenog začeća, iako to u prvih nekoliko mjeseci nije uvijek aktualno jer žena rijetko u to doba ostaje trudna, neki akušeri, posebno kod manje obrazovanih rodilja, već u samom porodu, po istiskivanju posteljice i ovojaka ugrađuju u tek ispražnjenu maternicu neki od plastičnih intrauterinih uložaka, za koje se udomaćio naziv spirala. Ovaj akt po pravilu nije neposredno praćen infekcijom niti pojačanim krvare
njem, ali su spontana ispadanja intraut: rinog uloška nešto češća nego inače. Drugi, pak, akušcri sačekaju proći neposredni period babinja i da se obnove menstrualni ciklusi pa intrautcrini uložak ugrađuju poslije jedne od prvih menstruacija. Bilo kako bilo, treba znati da korištenje intrauterinih uložaka može biti praćeno značajnim komplikacijma, kao što su spontano ispadanje uloška, perforacije uterusa, rano ili kasno krvarenje. Od komplikacija najopasnija je infekcija unutarnjih spolnih organa žene, koja često može uzrokovati trajnu neplodnost i invaliditet.

U postnatalnom razdoblju nisu uvijek za preporuku ni kontracepcijske pilule, posebno ako žena doji, ako je sklona tromboemboliji, ako ima oboljenje jetre, ako je sklona debljanju itd. U stvari, u postnatalnom razdoblju najprije se može preporučiti vaginalna dijafragma, jer pruža najveći postotak zaštite, neškodljiva je i njome žena sama lako i prosto rukuje. Jedina je nezgoda u tome što je nema uvijek na tržištu. Poslije porođaja, u nedostatku pouzdanijih i drugih podesnijih sredstava mogu se preporuče kontracepcijske paste i masti, od kojih se kod nas u prodaji nalazi,, Patentex pasta. Iako zaštita nije apsolutna, ipak je bolje s njima negoli bez njih.