Homocistinurija

Homocistinurija
Homocistinurija
Homocistinurija
Homocistinurija

Definicija:

Homocistinurija je nasljedna metabolička bolest uzrokovana poremećajem metabolizma aminokiseline metionina. Posljedica ovog poremećaja je nakupljanje aminokiseline homocistina u krvi i mokraći oboljelih. Najčešći uzrok homocistinurije je manjak enzima cistationin-ß-sintetaze (CBS), a može biti uzrokovana i nedostatkom enzima metiltetrahidrofolat reduktaze (MTHFR) ili poremećajem metabolizma folne kiseline i vitamina B12.

Etiopatogeneza:

Homocistinurija je nasljedna bolest koja se nasljeđuje autosomno recesivno, što znači da su oba roditelja “nosioci” bolesnog gena ali nemaju znakove bolesti, a šanse da dijete dobije bolest su 1:4. Braću i sestre oboljelih treba testirati, jer je rana dijagnoza bolesti od velike važnosti u prevenciji kliničkih znakova homocistinurije. Bolest se javlja s učestalošću od 1:200 000 živorođene djece.

Klinička slika:

Homocistinurija zahvaća oči, živčani sustav, krvožilni sustav te kosti. Raznolikost simptoma je često uzrok prekasnog otkrivanja bolesti, tek nakon pojave komplikacija.

Zaostajanje u razvoju može biti jedan od ranih i nespecifičnih znakova bolesti. Rani specifični simptomi bolesti su izraženija kratkovidnost te promjena položaja očne leće. Ostali simptomi su blaža do umjerena mentalna retardacija, konvulzije i psihički poremećaji. Bolest zahvaća i kosti. Oboljeli imaju Marfanoidan izgled: duge prste, ljevkasti prsni koš, tanke kosti udova, osteoporozu i skoliozu. Kod oboljelih se češće javljaju tromboembolije, a kasnije i moždani udari sa trajnim neurološkim komplikacijama pa i smrću.

Dijagnoza:

Raznolikost simptoma bolesti često je uzrokom postavljanja kasne dijagnoze. Dijagnozu je moguće postaviti na temelju navedenih kliničkih simptoma, prvenstveno izražene kratkovidnosti u ranoj dobi, promjene položaja leće, te pojave tromboembolijskih incidenata u mlađoj životnoj dobi.

Konačna dijagnoza se postavlja mjerenjem razine homocisteina i metionina u plazmi i mokraći.

Liječenje:

Cilj liječenja homocistinurije je snižavanje razine homocisteina u krvi što kod oboljelih dovodi do poboljšanja kliničkih simptoma i prevencije progresije bolesti. Liječenje se provodi kombiniranjem prehrane s ograničenim unosom metionina, primjenom kombinacije vitamina B6, folata i vitamina B12 te dodavanjem betaina kao specifične terapije.

Dijeta s reduciranim unosom metionina je jedna od najstrožih dijeta za metaboličke bolesti tako da je pridržavanje ovoj dijeti vrlo teško. Primjena kombinacija vitamina snižava razinu homocisteina ali ne kod svih pacijenata. Betain dodatno normalizira razinu homocisteina u svih tipova homocistinurije i kod većine oboljelih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.