150 oboljelih od Ebole u zadnja tri dana

Ebola
Ebola

Epidemija ebole u Zapadnoj africi, brzina širenja i rasprostranjenost su do sada nezabilježeni, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je zabrinuta zbog sumnje u postojanje zabacenih podrucja u Africi gde je moguce da su ljudi zaraženi smrtonosnim virusom za koje se ne zna i do kojih pomoc ne stiže.

Ebola
Ebola

Potvrdena su 142 nova slucaja bolesti u posljednja tri dana i 77 slucajeva smrti. Istovremeno, u Liberiji traju masovni protesti protiv karantina. Stanovništvo vjeruje da je bolest izmišljena i traži zatvaranje centra za suzbijanje bolesti, prenijele su agencije.

Epidemija koja vec devet mjeseci hara u zemljama zapadne Afrike, najteža je otkako se 1976. pojavila ta hemoragijska groznica prouzrkovana virusom ebole.

Za sada ne postoji prikladan lijek ni vakcina za virus ebole.

Grupa strucnjaka WHO izuzetno je odobrila da se u pogodenim zemljama podijele eksperimentalni lekovi i vakcina, priznavši ipak da ih mali broj bolesnika može dobiti s obzirom na male raspoložive zalihe.

Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija obecali su juce nova sredstva za borbu protiv širenja epidemije ebole.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.