Hitna kontracepcija odsad bez recepta

Hitna kontracepcija
Hitna kontracepcija

Odlukom Europske komisije od 7. siječnja potvrđena je prijašnja odluka Europskog odbora za lijekove u Bruxellesu koji je koncem prošle godine odobrio izdavanje tablete za “dan poslije” (“day after pill”) bez liječničkog recepta.

Ova je odluka sada obvezujuća za sve članice Europske unije, pa i za Hrvatsku, koja je do sada bila u skupini zemalja koje su ovaj lijek izdavale isključivo na liječnički recept (kao i Njemačka, Mađarska, Poljska, Italija, Grčka i Lihtenštajn).

Podsjetimo, riječ je o hormonskom lijeku koji se smatra hitnim kontraceptivom u slučaju neželjenog ili rizičnog spolnog odnosa, kojim se sprječava neželjena trudnoća.

Ozbiljne nuspojave

Iako se u većini europskih zemalja i do sada ova tableta mogla kupiti bez velikih problema, u nekim zemljama poput Hrvatske i Poljske pojavljivali su se problemi zbog prigovora savjesti liječnika i farmaceuta koji su je trebali propisivati i izdavati. No, protiv slobodne prodaje ovog preparata javno su progovorili i brojni ginekolozi koji tvrde da je takvo što nedopustivo i sa stručne strane jer nije riječ o “bombonima”, nego o ozbiljnom lijeku koji može imati jednako tako ozbiljne nuspojave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.