U dvije sedmice umrle dvije bebe - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Listeria

U dvije sedmice umrle dvije bebe

Dvije prerano rođene bebe u splitskoj bolnici umrle su od listerioze u razmaku od dvije sedmice. Iz KBC Splita poručuju da nema razloga za paniku.

Riječ je o oboljenju koje je izuzetno rijetko u Hrvatskoj i svijetu, ali ljekari svejedno apeliraju na trudnice, djecu i starije osobe da koriste bolje termički obrađenu hranu, piše Dnevnik.hr.

Listeria

Listeria

“Treba naglasiti da je u trudnoći 20 puta češća nego van trudnoće. Dakle ista žena koja je u trudnoći imat će 20 puta veće šanse da ju dobije”, objasnio je prof. dr. sci. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

Od 700 uzoraka u laboratoriju u Splitu niti jedan nije bio pozitivan. Iako je riječ o najotpornijoj bakteriji koja se nalazi posvuda, iznimno mali broj osoba obolijeva.

“Ona izgleda poput gripe, sa jednom dugotrajnom temperaturom. A ponekad osoba može imati probavne simptome”, rekla je mr.sc. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju ZJZ Splitsko-Duboravčke županije.

Upravo zato važna je pravilna prehrana, apeliraju nutricionisti.

“Ne bi trebalo koristiti nepasterizirano mlijeko ukoliko ne znamo porijeklo i ne znamo zdravstvenu ispravnost, a opasnost je i povrće koje je počelo truhnuti”, kazala je nutricionistkinja Olja Martinić.

Ljeto je, poručuje, najopasnije za većinu bakterija i osoba sa slabim imunitetom.

“Ukoliko hranu tek pripremimo onda bi je trebali odmah konzumirati i odmah staviti u hladnjak. Ako želimo nešto podgrijati, onda bi to trebalo učiniti do tačke ključanja kako bi smanjili mogućnost bakterijskih infekcija”, savjetuje Martinić.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>