Kako dobijemo prehladu?

Prehlada
Prehlada

Nedavno provedeno istraživanje o povezanosti hladnoće i prehlade, koja se smatrala medicinskim mitom, pokazalo je da povezanost postoji.

Čak i najmanja hladnoća utiče na povećanje brzine na kojoj se rinovirusi, najčešći uzročnici prehlade, razmnožavaju u organizmu laboratorijskih miševa, pokazali su rezultati istraživanja koje su objavili naučnici s američkog Yalea, prenose agencije.

Niske temperature okidač su i za promjene u imunološkom sistema koje omogućuju virusima da se nekontrolirano umnožavaju.

Naučnici su više od 50 godina vjerovali da rinovirus napreduje na blažoj hladnoći. Istraživanje iz 1960. pokazalo je da se brže razmnožavaju na temperaturi od 33 Celzijeva stepena nego na tjelesnoj temperaturi od 37 Celzijevih stepeni.

Evo što izbjegavati kada ste prehlađeni

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences potvrđuju da se virus prehlade brže razmnožava i proizvodi više razine zaraznih čestica na nižim temperaturama. Novim je istraživanjem prošireno ono iz 1960., a rezultati su pokazali da postoje tri biološka učinka hladnoga zraka koji kod pojedinca povećavaju mogućnost razvoja prehlade.

Ustanovljeno je da su u stanicama koje oblažu nosne valvule miševa geni koji proizvode interferon – protein koji se bori protiv virusa, bili manje aktivni na 33 nego na 37 Celzijevih stepeni, saopćila je imunologinja s Yalea Akiko Iwasaki i njeni kolege.

Usto su molekule koje otkrivaju viruse unutar stanica i potom im daju naredbu da proizvedu interferon bile manje osjetljive na nižim temperaturama, a manja je osjetljivost snizila proizvodnju interferona, ali i proteina koji uništavaju virusne gene, blokiraju oslobađanje virusa i ubijaju stanice zaražene virusom.

Izlaganje rinovirusu i dalje je preduvjet za prehladu. No kada u stanice nosne šupljine prodre nekoliko virusa, udisanje svježega zimskog zraka izlaže stanice hladnoći koja pogoduje umnožavanju virusa te potiče imunološki sistem da reagira manje agresivno, tvrdi Iwasaki.

“Dakle, učinak temperature rezultira 100 puta različitom razinom virusa prehlade nakon tri dana, što je sasvim dovoljno da zdravu skupinu stanovnika pretvori u gomilu prehlađenih ljudi koji kašlju, kišu i kojima curi iz nosa”, rekla je dr. Iwasaki.

Rinovirusi su najčešći uzročnici prehlade. Iako tokom cijele godine cirkuliraju među populacijom zabilježeni su kao važni uzročnici prehlade tokom jeseni i zime. Obično najprije obole školska djeca koja infekciju unose u porodicu. Simptomi bolesti su hunjavica, konjunktivitis, nema povišene temperature ni komplikacija, a liječenje je simptomatsko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.