Febrilni sindrom

Febrilni sindrom

Febrilni sindrom
Febrilni sindrom

F e b r i l n i sindrom je česta pojava kod akutnih infektivnih bolesti, a karakteriše se pojavom temperature koja može trajati kraće ili duže (produženo febrilno stanje) uz pojavu zimice, znojenja i u izvjesnim slučajevima, pojavom ospe.

Febrilnost se može ispoljavati različifim tipovima temperaturnih krivulja (kontinua, intermitentna, undulantna, / rekurentna i dr.). Nekada tip tempera(ture može uputiti na određenu bolest, sAkao npr. kontinua na abdominalni tifus i sepsu, rekurentna na povratni tifus, undulantna na bruceloze, intermitentna na sepsu li rnalariju, bifazična na leptospiroze itd.

Kratkotrajne temperature sa trajanjem 2 do 3 dana uz opšti infektivni sindrom upućuju na influencu, Qgroznicu, papatačigroznicu i dr. Ukoliko postoji febrilnost sa eozinofilijom treba misliti na trihinožu, fasciolijazu i periarteritis nodosa.

Ako se uz febrilni sindrom pojavi i egzantem sa enantemom, onda u prvom redu dolaze u obzir šarlah, morbili, varičela, variola i herpes simpleks.

Gripozni sindrom se karakteriše opštim infektivnim i respiratornim simptomima. Opšti su dominantniji. Etiološki agensi gripoznog sindroma mogu biti: virusi influence, paraInfluence, adenovirusi, rinovirusi, streptokoki i dr, Osim toga, gripozni sindrom se može javiti kao posebna klinička forma kod nekih akutnih infektivnih bolesti (gripozni oblik Qgroznice, gripozni oblik ornitoze i dr.). ,

Sindrom prehlade, nasuprot gripoznom sindromu, uvijek ima dominantne kataralne simptome (kijavica, faringitis) nad opštim koji su vrlo i često inaparentni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.