Kako se najbrže oporaviti od gripe?

Gripa
Gripa

Rijetki su oni koji ove zime nisu pregrmjeli gripu. Nakon toga organizam se teško vraća u formu jer treba nadoknaditi izgubljenu snagu i popraviti imunitet.

Šta je bitno znati za oporavak od gripe?

Da bismo mu pomogli u tome potrebno je da obratimo pažnju na ishranu koja treba da sadrži puno voća i povrća. Neophodno je jesti ribu, bijelo meso, sir. Nedostatak kvalitetnih ugljikohidrata, poput integralnog hljeba, riže i tjestenina, ječma, heljde, također slabi imunitet, a ono što ga jača su vitamini i minerali poput vitamina A, C i E, željeza, cinka i selena.

Istraživanja su pokazala da morate imati dovoljno sna, jer samo jedna neprospavana noć može narušiti imunološki sistem. Fizička aktivnost je, naravno, neizostavan korak jer jača organizam i pomaže da se oslobodimo hormona stresa koji se luči i akumulira u našem organizmu sa štetnim posljedicama.

Vratimo se na hranu, pileća supa pomaže i olakšava tegobe uzrokovane gripom ili prehladom, a zbog visokog sadržaja cistina, aminokiseline koja je hemijski slična lijeku protiv bronhitisa i drugih dišnih infekcija, smanjuje nadraženost dišnih puteva i proizvodnju sluzi pa je treba češće konzumirati. U prehrani treba povisiti nivo C vitamina, koji se može uzimati kao nadopuna u obliku suplementa do 1000 mg dnevno s vremenskim otpuštanjem.

Ne zaboravite dnevno u tijelo unijeti dovoljno tekućine! Dobar izbor su svježe iscijeđeni sokovi agruma (limuna, grejpa, naranče, mandarine). U ovim hladnim danima sjetite se i čajeva – dobar izbor je zeleni čaj, čaj od kadulje, majčina dušica, a dobro im je dodati sok agruma i med, jer novije studije su utvrdile da vitamin C iz agruma povećava apsorpciju antioksidansa te im omogućava da ostanu aktivni i nakon probave, dok med stimulira imunološki sistem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.