Aparat za dijagnostiku SPECT-CT od sada na KCUS

KCUS
KCUS

Klinici za nuklearnu medicinu u aprilu isporučiti će se najsavremeniji SPECT – CT aparat i prvi je takve vrste u Federaciji BiH, saopćeno je iz KCUS-a.

Njega je KCUS-u donirala Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Zatečeni aparat iz 2001.godine se zbog zastarjelosti i prekomjerne upotrebe često kvario, što je otežavalo pružanje kvalitetne zdravstvene usluge bolesnicima.

Novi aparat između ostalog ima opremu za sveobuhvatnu kontrolu kvaliteta koja će osigurati pružanje najbolje usluge pacijentima uz minimalno izlaganje jonizirajućem zračenju i pacijenata i osoblja.

SPECT-CT uređaj će se koristiti u općoj nuklearnoj medicinskoj dijagnostici (scintigrafija štitne žlijezde, miokarda, pluća, kostiju i dr.). Također, za preglede koji zahtijevaju izuzetno preciznu anatomsku lokalizaciju i visoki kvalitet slike, kakvo je snimanje neuroendokrinih tumora, solitarnih plućnih nodula, tumora pluća, mozga, prostate, benignih i malignih lezija, infekcija i drugog.

Nova tehnika će skratiti trajanje pregleda i poboljšati kvalitet dijagnostičkih usluga.

Instalacija SPECT/CT aparata  i njegovo pokretanje će unaprijediti dijagnostiku u KCUS-u i FBiH, kao i omogućiti dugoročno uštede, zbog kraćeg trajanja pregleda i manjih količina kontrasta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.