Da li vas bole leđa?

Bol u leđima
Bol u leđima
Bol u leđima
Bol u leđima

Rijetki su oni koji se za života nisu susreli s bolom u leđima. Uz savremeni način života i produženo vrijeme koje provodimo za računarima, taj problem je još učestaliji. Ipak, postoji način da ga otklonite. Predstavljamo vam nekoliko savjeta kiropraktičara koji vam mogu pomoći da pobjedite uporan bol u leđima.

Koji ste tip?

Kada shvatite koji tip bola u leđima vas zapravo muči, primjenite adekvatne mjere, jer je svaki problem individualan. Ako ste se naglo sageli, pa vam se kičma ukočila, što se više budete kretali, to će vam biti bolje.

S druge strane, ako ste podigli nešto teško, morate da legnete, jer možda imate problema s nekim pršljenom.

Prilagodite radno mjesto

Ljudi češće odsustvuju s posla zbog bola u leđima, nego zbog prehlade. Ako radite u kancelariji, pokušajte da svakih sat vremena ustajete sa stolice i malo šetate. Ako se naginjete ka ekranu, primaknite ga bliže i prilagodite visinu stolice, kako ne biste pretjerano naprezali mišiće i kičmeni stub.

Odaberite pravu vježbu

I pilates i joga su odlični za bol u leđima. Ako niste pretjerano razgibani, idite na jogu, dok u slučaju nedostatka mišićne mase, treba da odete na pilates. Na treninge idite barem dva puta nedeljno.

Ne budite pogrbljeni

Dobro držanje može vam olakšati bolove u mišićima. Najbolje bi bilo da se kontrolišete tokom hodanja i sjedenja i držite kičmu što je moguće istegnutijom. Ramena povucite nazad, a glavu držite uspravnom. To će vam automatski staviti mišiće u pravilan položaj.

Preporuka

  • Svakog jutra radite vježbe istezanja i razgibavanja i to bez izuzetka. Neka vam to bude rutina, kao što je pranje zuba.
  • Nikad ne spavajte na stomaku, jer ćete sigurno uvrnuti vrat.
  • Koristite led
  • U roku od 48 sati od povrede leđa, stavite led na bolno mjesto. Biće vam mnogo lakše.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.