Uzrok starenju trošenje telomera!

Telomera
Telomera

Moderna biokemija već godinama traga za supstancom koja bi mogla produžiti telomere – krajeve kromosoma koji se, poput fitilja, troše sa svakim dijeljenjem stanice. Telomere u tijelu obavljaju sličnu zadaću kao i plastični vrhovi žniranaca – sprječavaju da se osjetljivi kromosomi, koji sadrže sve naše genetske informacije, ‘razmotaju’ i time uzrokuju nepredviđene mutacije.

Rok trajanja

Trošenje telomera već se godinama smatra jednim od glavnih uzroka starenja. U mladih ljudi telomere znaju biti dugačke između 8-10 tisuća nukleotida, no sa svakim dijeljenjem dolazi do kraćenja. Stanice koje bi potpuno istrošile svoje telomere prestale bi se dijeliti ili bi umrle, a stanice kojima bi znanstvenici produžili telomere živjele bi duže i dijelile se više puta prije nastanka bilo kakvih oštećenja ili mutacija.

Do sada je u laboratoriju bilo moguće produžiti telomere na individualnim stanicama, no sada je po prvi put razvijen postupak koji može produživati telomere u ljudskim stanicama. Koristeći modificiranu ‘glasničku’ ribonukleinsku kiselinu (RNK), novi tretman može produžiti telomere za oko 1000 nukleotida po tretmanu.

U stanju smo okrenuti unatrag biološki sat u vrijednosti mnogo godina ljudskog života, rekla je voditeljica istraživanja Helen Blau, profesorica mikrobiologije na Sveučilištu Stanford.

Za sada se tretman koristi kako bi se produžio životni vijek stanica uzgajanih u umjetnim uvjetima, za istraživanje i transplantaciju, koje su do sada zbog kraćenja telomera imale vrlo kratak ‘rok trajanja’.

Prvi pokušaj

Iako se ne radi o prvom pokušaju ‘prepisivanja’ telomera na stanice, proces koji je razvila dr. Blau i njezin tim uspješan je po tome što ne izaziva nasilnu reakciju imunološkog sustava prilikom pokušaja produživanja telomera, što je do sada bio glavni problem.

Ovaj novi pristup otvara nam put prema sprječavanju i liječenju bolesti starenja, kao i ozbiljnih genetskih bolesti koje su povezane sa skraćivanjem telomera, rekla je Blau.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.