Virus ebole mutirao

Ebola
Ebola

Naučnici koji prate epidemiju ebole u Gvineji tvrde da je virus mutirao. Istražitelji u Pasteurovom institutu u Parizu, koji su prvi put otkrili virus u martu prošle godine, istražuju da li je bolest postala još zaraznija.

Više od 22.000 ljudi zaraženo je ebolom a 8.795 je preminulo u  Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji. Naučnici su počeli analizirati stotine uzoraka krvi od pacijenata oboljelih od ebole u Gvineji.  Oni prate kako se virus mijenja i pokušavaju ustanoviti da li je u stanju da se lakše prenosi s jedne osobe na drugu.

Znamo da se virus značajno promijenio. To je bitno za dijagnostiku novih slučajeva i za liječenje. Potrebno nam je znati kako se virus mijenja da bismo se nosili s neprijateljem – izjavio je genetičar dr. Anavaj Sakuntabhai.

Nije neobično za virus da se mijenjaju tokom vremena. Ebola je RNA virus – poput HIV-a i gripe – koji imaju visok stepen mutacije. To čini virus prilagodljivijim i povećava mogućnost da postane još zarazniji.

Sada smo uočili nekoliko slučajeva koji nemaju nikakve simptome, nesimptomatične slučajeve – izjavio je dr. Sakuntabhai.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.