Gora epidemija od ebole!

Pandemija
Pandemija

Mnogo opasniji patogeni virus od ebole može se pojaviti, neki oblik SARS-a ili neki tip virusa koji još nismo vidjeli, rekao je američki milijarder i filantrop Bill Gates u Berlinu. Epidemija ebole bila je tek početak i zato međunarodna zajednica treba donijeti akcijski plan temeljen na tehnologiji u slučaju izbijanja budućih pandemija, kazao je Gates.

Svijet mora naučiti lekcije iz epidemije ebole i pripremiti se za buduće pandemije strategijom i praktičnim vježbama kao što se priprema za rat, jer mnogo opasniji patogeni virus od ebole može se pojaviti, neki oblik SARS-a ili neki tip virusa koji još nismo vidjeli”, rekao je suosnivač Microsofta.

Smatra da treba osnovati dobrovoljne ekipe koje bi bile spremne brzo djelovati u slučaju izbijanja prijetnje javnome zdravlju.

Ebola nas mora nagnati da se zapitamo jesmo li učinili sve što treba, rekao je Gates, danas voditelj dobrotvorne fondacije Bill & Melinda Gates koja godišnje izdvaja 4 milijarde dolara za pretežno zdravstvene programe.

Gates je to rekao u Berlinu za GAVI (Globalni savez za cjepiva i imunizaciju) koji cjepivom opskrbljuje zemlje siromašnog juga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.