Za žene opasniji dijabetes tip 1

Za žene opasniji dijabetes tip 1
Za žene opasniji dijabetes tip 1

Žene s dijabetesom tipa 1 imaju 37% veći rizik za smrt nego muškarci s tom bolešću, objavili su australijski naučnici Univerziteta Queensland u stručnom časopisu “The Lancet Diabetes & Endocrinology”.

Prema podacima prikupljenim od oko 200.000 ljudi za potrebe 26 ranijih studija, žene s dijabetesom tipa 1 su imale i 44 posto veći rizik za smrt od bolesti bubrega.

Takođe, učestalost dijabetesa tipa 1 kod djece mlađe od 14 godina se od 1989. godine povećava za tri posto godišnje. Inače, radi se o autoimunoj bolesti koja uništava ćelije pankreasa koje su neophodne za proizvodnju inzulina.

Dijabetes tipa 1 povećava rizik za smrt kod oba spola, ali se čini da tu bolest teže podnose žene, jer je njima zbog promjene nivoa hormona teže da održavaju potrebnu koncentraciju šećera u krvi pomoću injekcija inzulina.

Stručnjaci podsjećaju da je dijabetes tipa 1 najteži oblik šećerne bolesti i nastaje jer ćelije pankreasa (beta ćelije) u veoma maloj količini proizvode ili uopšte ne proizvode inzulin.

Može nastati u svim starosnim dobima, ali u najvećem broju slučajeva se sreće kod djece i omladine. Terapija inzulinom se primjenjuje od prvog dana, a stroga (samo) kontrola, dijeta i fizička aktivnost su obavezni dio terapije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.