Novi lijek za regeneraciju kostiju

Novi lijek za regeneraciju kostiju
Novi lijek za regeneraciju kostiju

Više od 40 europskih bolnica sudjelovat će u ispitivanju novog lijeka koji će mnogima pomoći da žive bez boli

Cjepivo koje regenerira koštano tkivo uz pomoć vlastitih matičnih stanica moglo bi spasiti brojne pacijente od bolova uzrokovanih propadanjem tog tkiva, ali i teških operacija zamjene kuka ili koljena, tvrde znanstvenici. Druga faza kliničkog ispitivanja je u tijeku pa postoji realna šansa da novi način liječenja “loših kostiju” postane stvarnost, i to vrlo skoro.

Prema dosadašnjim rezultatima ispitivanja, samo jedna injekcija s matičnim stanicama iz koštane srži samog pacijenta može regenerirati oštećenu kost.

Ublažavanje jake boli

Postupak uključuje uzimanje koštane srži pacijenta iz koje se izdvajaju matične stanice, koje pak imaju jedinstvenu sposobnost da se promijene u različite vrste stanica.

Dobivene se matične stanice obrađuju u laboratoriju i pretvaraju u one koje tvore kosti. Injekcijom se ubrizgavaju u kost kuka ili nekog drugog zgloba u kojem je gustoća loša.

Ortoped dr. Mario Josipović iz Klinike za ortopediju na zagrebačkoj Šalati kaže da bi te injekcije mogle biti uspješne, ali samo u slučaju kad je održana struktura kosti. To, primjerice,konkretno znači da bi veliku korist imali pacijenti s prijelomom kojima kost ne srašćuje kako bi trebala ili oni s osteoporozom, odnosno svi oni koji imaju problema s gustoćom kostiju.

Pomak u liječenju

Dr. Josipović također ističe da bi to sigurno bio pomak u liječenju jer znatno prije negoli pacijenti trebaju zamjenu kuka endoprotezom, bol zbog loše gustoće kosti može biti vrlo snažna.

Radi se o tome da kod tzv. avaskularne nekroze kosti koštano tkivo odumire zbog gubitka opskrbe krvlju. Uzrok je obično nepoznat, ali okidač mogu biti ozljede kosti ili, primjerice, reumatoidni artritis.

Bar dvije endoproteze

Također, to može biti nuspojava, primjerice, uzimanja steroida, kemoterapije i radioterapije. Promjene su česte u kuku, ali mogu nastati i u laktu ili ramenu.

Zasad je pacijentima kod kojih dođe do snažnog propadanja kosti zgloba jedina mogućnost liječenja zamjena endoprotezom, što je za mlađe ljude loše jer tijekom života moraju na dvije ili više operacija, što je, pak, povezano s dugim oporavkom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.