Gljivična oboljenja mogu biti opasna!

Aspergillus nidulans
Aspergillus nidulans

Oboljenja koja se tretiraju kao prolazna mogu imati ozbiljne posljedice. Površinska infekcija kandidom može biti i uvod u invazivnu formu bolesti, od koje se može umrijeti ako se ne dijagnosticira. O gljivičnim infekcijama se uglavnom misli kao o prolaznim oboljenjima koja zahvaćaju samo površinu tijela. Malo ljudi zna da gljivične infekcije mogu biti i invazivne, zahvatiti unutarnje organe izazivajući ozbiljne zdravstvene posljedice, pa i smrt.

Ove gljivične bolesti ni u svijetu doskoro nisu bile prepoznate, pa zato nema dovoljno podataka o broju oboljelih ni stopi obolijevanja.
Posljedice koje ove bolesti izazivaju zahtijevaju da se na njih obrati pažnja – na svjetskoj razini izazivaju smrtnost gotovo kao malarija i tuberkuloza, a to se odnosi samo na one slučajeve gdje su invazivne gljivične infekcije otkrivene.

One se teško dijagnosticiraju, teško liječe i ne postoji obveza evidentiranja, pa mi zapravo ne znamo koja je točna učestalost ovih bolesti – kazali su stručnjaci.

Od sustavnih gljivičnih bolesti uglavnom obolijevaju kronični bolesnici, često hospitalizirani, oni s narušenim imunološkim sustavom, hematološki pacijenti, novorođenčad, uglavnom prijevremeno rođena djeca i sa malom tjelesnom težinom. Ove infekcije, među kojima su dominantne one uzrokovane mikroorganizmima iz rodova Candida i Aspergillus, kreću najčešće sa dijelova organizma koji su već kolonizirani, kao što su koža ili sluznica, ali i inhalacijom uzročnika iz okoliša.

Kandida je vrlo prisutna u općoj populaciji, kod čak 40 do 80 posto stanovništva je dio normalne flore kože, sluznice, crijeva i genitalnog trakta. Kao uzročnik površinskih gljivičnih infekcija može izaziva kronične probleme kod osoba koje imaju metabolički, hormonski ili imunološki poremećaj, ali i kod trudnica, novorođenčadi ili starih ljudi.

Kod vrlo teških i najčešće hospitaliziranih visoko rizičnih bolesnika, površinska infekcija kandidom može biti i uvod u invazivnu formu bolesti, od koje se može umrijeti ako se ne dijagnosticira.

Najveći problem je što se na invazivne gljivične infekcije ne posumnja pravovremeno. Međutim, suvremenim mjerama prevencije gljivičnih infekcija one se sve bolje kontroliraju, pa je i liječenje osnovne bolesti sve sigurnije.

I novorođenčad su podložna invazivnim gljivičnim infekcijama, ovisno od nedjelje u kojoj su rođeni, i težine. Što je beba lakša, posebno ako je tjelesna masa ispod 1.000 grama, rizik za nastanak sistemske kandidijaze je sve veći. Invazivne gljivične infekcije se mogu javiti i kod pacijenata tijekom velike abdominalne operacije. Ukoliko je kandida već prisutna u njihovom probavnom traktu, tijekom operacije ona može prijeći u krv i izazvati sepsu.

2 Comments

  1. Imam pitanje, na kozi mi se pojavila infekcija i uzet mi je bris u vidu strugotine, i nadjena su micelinska vlakna… vec 10tak dana mazem kremom mycocur, medjutim ne vidim neko posebno poboljsanje…. da li mozda da koristim i neke tablete uz to ili neku drugu kremu?? Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.