Nada za dijabetičare “pametni” inzulin

Dijabetes tip 1
Dijabetes tip 1

Znanstvenici se nadaju da bi “pametni” inzulin mogao donijeti veliku promjenu u živote oboljelih od dijabetesa tipa 1.

Umjesto ponavljanih mjerenja razine šećera i nekoliko injekcija tijekom dana, samo jedna injekcija pametnog inzulina mogla bi riješiti njihove zdravstvene probleme.

Istraživanja provedena na miševima potvrdila su djelovanje, a uskoro kreće ispitivanje na ljudima. Pametni inzulin proizveden je u laboratoriju Institutea of  Technology u Massachusettsu, a dr. Danny Chou, voditelj istraživačke skupine, kaže kako im je glavni cilj da život oboljelih bude i lakši i sigurniji.

Ovo je značajan napredak u terapiji inzulinom – ističe dr. Chou.

Razvijeno je nekoliko različitih tipova pametnog inzulina, no svi djeluju na isti način. Aktivira ih povišena razina šećera u krvi, a prestaju djelovati kad se ona snizi.

Pokaže li se učinkovitim kod ljudi, to bi moglo riješiti najveći problem oboljelih od dijabetesa tipa 1 – kako postići normalnu koncentraciju glukoze u krvi i kako je kontrolirati.

Osim visoke razine šećera, koja dugoročno štetno djeluje na organizam, pacijenti često zbog previše inzulina padaju u hipoglikemiju, imaju preniski šećer. Iako znanstvenici ovo istraživanje najavljuju kao revoluciju u liječenju dijabetesa, britanski dijabetičar dr. Richard Elliott ističe kako slijede dugogodišnja istraživanja i klinička ispitivanja. Tek nakon njih znat će se može li se ovaj lijek sigurno i učinkovito koristiti u liječenju dijabetesa kod ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.