Bolesti kojih se žene trebaju bojati

Žena
Žena

Promjene u načinu života, smanjena otpornost itd.  su samo neki od uzroka povećanog broja opasnih bolesti koje sve više prijete ženama, a o kojima se možete informirati u nastavku.

Rak dojke

Jedan od rastućih problema među ženama svakako je rak dojke, odgovoran za oko jedan posto smrti diljem svijeta. Onkolog Ashok Vaida tvrdi: ‘Rak dojke definitivno je jedan od najvećih prijetnji ženskom zdravlju. Iako ne postoji samo jedan uzrok, čini se da povećanoj stopi obolijevanja doprinosi promjena u životnom stilu. Odgađanje prvog djeteta, kraće dojenje, problemi s pretilosti… samo su neki od faktora koji negativno utječu na zdravlje žena.’
Liječnici upozoravaju da, iako pravovremeni pregled može na vrijeme dijagnosticirati rak, potrebno je izmijeniti životne navike kako bi se smanjio rizik dobivanja raka. Ističu važnost dojenja, tjelovježbe i održavanja zdrave kilaže, konzumiranje voća i povrća i općenito zdrav i uravnotežen život.

Moždani udar

Sve više žena doživi moždani udar, a kardiolozi upozoravaju da je to posljedica sve raširenijeg dijabetesa i visokog tlaka. To su posljedice nezdrave prehrane, nedostatka tjelovježbe i povećanog stresa.
Izbjegavanje nezdravih navika i redovite kontrole i tjelovježba trebali bi znatno umanjiti rizik od dobivanja moždanog udara.

Policistični jajnici

Oko 5-10 posto žena u dobi između 12 i 45 godina pogađa problem policističnih jajnika koji između ostalog mogu smanjiti vjerojatnost začeća.
Ginekolog Sushma Dhawan tvrdi da je primijetio povećanje broja pacijentica s policističnim jajnicima, čiji su simptomi i izostanak ili neredovitost menstruacija. Ostali simptomi uključuju akne, povećani rast dlaka, gubitak kose, pretilost i povećanu razinu inzulina.

Poremećaji seksualnog uzbuđenja

Zajednički naziv za složene probleme vezane uz žensko spolno uzbuđenje uključuju postojanje seksualne želje, ali nemogućnost tijela da reagira na seksualne podražaja (primjerice, ne dolazi do lubrikacije, što može biti simptom problema sa žlijezdama).
Ovaj se problem manifestira i nemogućnošću postizanja orgazma, kao i drugim problemima koji, bilo na fizičkoj ili psihičkoj razini, spolni odnos čine neugodnim iskustvom unatoč tome što postoji želja za seksom.
Kako rješenja ovih problema mogu biti raznolika, najbolje se obratiti osobnom liječniku koji može odrediti na što se treba usredotočiti.

Pretilost

Nedostatak tjelovježbe, ‘sjedilački’ način života i nezdrava prehrana glavni su uzroci pretilosti, koja onda kao posljedicu može imati brojne druge probleme i bolesti.
Rješenje ovog problema je vrlo jednostavno u teoriji, ali mnogima preteško u praksi jer zahtijeva promjenu načina života, od više tjelovježbe, do zdravije prehrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.