Otvorena škola za trudnice

Škola za trudnice
Škola za trudnice
Otvaranje škole za trudnice
Otvaranje škole za trudnice

OTVORENA ŠKOLA ZA TRUDNICE U DOMU ZDRAVLJA DOBOJ

FAMILY-PLUS PRIJATELJ ŠKOLA ZA TRUDNICE

Danas su u Doboju, Dom zdravlja Doboj i FAMILY-PLUS, ekskluzivni i ovlašteni partner vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija Cryo-Save, svečano obilježili otvaranje škole za trudnice. Donacija firme FAMILY-PLUS u iznosu od 15.000 KM u sredstvima, opremi i učilima je pomogla da Škola za trudnice u Domu zdravlja Doboj obezbijedi najviše standarde i pruži optimalne uslove svim trudnicama i budućim majkama iz regije Doboja da se kroz trudnoću što bolje pripreme za porođaj i majčinstvo.

Cilj škole za trudnice ja da edukuje, pruži što više informacija i praktičnih savjeta o trudnoći i porođaju. Psihofizička priprema trudnica ima za cilj da trudnice zauzmu aktivan stav prema trudnoći i samom porođaju, da se kroz školu edukuju i upoznaju o tome šta ih sve prati u trudnoći, da se što bolje pripreme za sam porođaj. Pored navedenog, buduće majke će dobiti i pravu informaciju o matičnim ćelijama, mogućnostima prikupljanja i čuvanja matičnih ćelija, kao i potencijalima i mogućnostima koje one pružaju.

„Zahvaljujući kontaktima od strane Cryo-Save-a, vodeće evropske banke matičnih ćelija i njihove partnerske organizacije FAMILY-PLUS za Bosnu i Hercegovinu, od juna 2011 godine uspostavljena je dobra saradnja sa Domom zdravlja Doboj. U okviru te saradnje Cryo-Save je prioritetno odabrao da pruži podršku školi za trudnice i kroz donaciju neophodne opreme za prostor predviđen za rad škole i edukativnog materijala za trudnice omogući dalji kontinuirani rad škole. Prostor škole se nalazi u okviru Ginekološke službe Doma zdravlja Doboj, i za sada je jedina škola ove vrste na regiji Doboj. Značaj škole je višestruk: za porodicu kroz unapređenje znanja o trudnoći i porodu, za žene u generativnoj dobi kao dio preventivnog programa, za zdravstvene ustanove kroz poboljšanje kvaliteta usluga, kao još jednom segmentu saradnje između Doma zdravlja Doboj i Opšte bolnice „Sveti apostol Luka „ Doboj“, izjavio je direktor Doma zdravlja Doboj Dragan Kovačević.

Iz FAMILY-PLUS-a ističu da je u proteklom periodu preko 1850 porodica pohranilo matične ćelije svojih najdražih i da je 20 porodica ušlo u Program besplatnog porodičnog pohranjivanja, kao i da su uzorci koji su pohranjeni u Cryo-Save-u prihvaćeni u svim klinikama širom svijeta koje se bave regenerativnom medicinom.

Škola za trudnice
Škola za trudnice

“Za sve trudnice i buduće majke veoma je važno da budu dobro pripremljene za porođaj. Kao majka dvoje djece vrlo dobro znam šta znači kada spremni dođete na porođaj i lično mi je stalo da sve majke dobiju kvalitetnu edukaciju, pogotovo prvorotkinje. Psihofizička priprema u školi za trudnice u Doboju ima za cilj da budućim majkama pruži sve neophodne informacije o porođaju i prvim danima majčinstva. Razmišljali smo gdje možemo da pomognemo, kako da budemo od koristi za društvo gdje živimo i radimo. Po prirodi našeg posla, u stalnom smo kontaktu sa doktorima, prije svega sa ginekolozima i osobljem u porodilištima, i u razgovoru sa njima smo prepoznali potrebu, donijeli odluku i izdvojili finansijska sredstva da pomognemo u osnivanju i reaktiviranju škola za trudnice u 20 lokalnih zajednica u BiH, od toga 10 u RS i 10 u Federaciji BiH. Sigurni smo da će ova naša donacija Domu zdravlja Doboj biti od velike koristi svim trudnicama i budućim majkama da se što bolje pripreme za svečani čin poroda”, izjavila je Sanja Todorović-Vujičić, generalna direktorica FAMILY-PLUS-a.

Informacije o FAMILY-PLUS-u i aktivnostima:

FAMILY-PLUS je ekskluzivni i ovlašteni partner vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija Cryo-Save, koja je skoro tri godine prisutna u Bosni i Hercegovini. Za ovo vrijeme, iz svih gradova u Bosni i Hercegovini, preko 1.850 porodica se odlučilo na pohranjivanje matičnih ćelija svoje djece. Cryo-Save je prva banka matičnih ćelija koja je pružila mogućnost svim porodicama da sačuvaju matične ćelije svojih bebica za njihovu sigurniju budućnost, ali i sigurniju budućnost čitave porodice.

FAMILY-PLUS donacijama u sredstvima, opremi i učilima pomaže rad u školama za trudnice na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat smo nazvali „FAMILY-PLUS prijatelj škola za trudnice”. Posebno je važna pomoć školama za trudnice koje nisu imale mogućnosti i uslova da nastave sa radom, a pomogli smo u osnivanju novih škola u gradovima u kojima ovakav vid edukacije donedavno nije ni postojao. Ovaj projekat smo nazvali „FAMILY-PLUS prijatelj škola za trudnice“. Takođe, u kontinuitetu organizujemo predavanja za trudnice u oko 30 manjih gradova u Bosni i Hercegovini.

FAMILY-PLUS je u saradnji sa eminentnim stručnjacima pripremio „Priručnik za psihofizičku pripremu trudnica“ na preko 60 strana u koloru, sa slikama i ilustracijama, u tiražu od 35.000 primjeraka koji će potpuno besplatno biti na raspolaganju svim trudnicama i budućim majkama, da se edukuju i što bolje pripreme za predstojeći porod i majčinstvo.

Publikacijom biltena „Matične ćelije i regenerativna medicima“ u kontinuitetu informišemo i stručnu i najširu javnost o matičnim ćelijama, regenerativnoj medicini, najnovijim naučnim dostignućima širom svijeta u istraživanjima i lijećenjima matičnim ćelijama.

Cryo-Save je jedina banka u svijetu koja potpuno besplatno pohranjuje matične ćelije za porodice kojima je to najpotrebnije.Cost Free Family Donation Program, program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija, osmišljen je tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a imaju užeg člana porodice kojem je dijagnostifikovano oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama. U program besplatnog pohranjivanja do sada je ušlo 20 porodica, kojima smo potpuno besplatno pohranili matične ćelije njihovih bebica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.