10 namirnica za čišćenje organizma

Zeleno povrće
Zeleno povrće

Na prijelazu iz zime u proljeće potrebna nam je veća količina vitamina i kvalitetno čišćenje tijela. Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao, povremeno treba i našu pomoć. Što je veća sklonost masnoj i začinjenoj hrani te alkoholu, detoksifikacija se treba provoditi što češće. ‘Čistom’ hranom osvježit ćete ne samo svoju probavu i krvnu sliku, već i cjelokupno stanje vašeg tijela i duha.

1. Zeleno lisnato povrće

U zeleno lisnato povrće ubraja se radić, kelj, poriluk, zelena salata, blitva i matovilac. Kad god je moguće, jedite ga sirovo, a ako je termička obrada potrebna, kuhajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Klorofil iz ove vrste povrća pomaže tijelu ukloniti toksine iz okoliša i ujedno je glavni saveznik jetre.

2. Limun

Tekućinom se tijelo pere iznutra. ‘Tuširanje’ će biti znatno učinkovitije ako umjesto vode povremeno popijete limunadu bez šećera. Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega lakše izlaze iz tijela.

3. Potočarka

Stavite šaku potočarke u salatu, juhu ili sendviče. Premda nije tako čest gost naših tanjura, bogatstvo minerala i diuretski učinak morali bi joj osigurati redovitije korištenje u pripremi jela.

4. Češnjak

Često istican i kao čudo prirode, češnjak ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksifikaciji sudjeluje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre.

5. Zeleni čaj

Osim što je jakog antioksidativnog djelovanja, jedna je od najzdravijih tekućina koje možete unijeti u organizam. Dodatni bonus katehina koji se u njemu nalazi je ubrzavanje rada jetre.

6. Klice brokule

Ove klice imaju 30 do 50 puta jače antikancerogeno djelovanje od brokule koja je i sama jedna od najjačih antioksidanta.

7. Sjemenke sezama

Na popisu najdetox namirnica nalaze se zbog toga što uspješno smanjuju negativan utjecaj alkohola i drugih kemikalija na jetru. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

8. Kupus

U jetri se nalaze dva tipa detoksifirajućeg enzima. Kupus efektivno djeluje na oba.

9. Trputac

Trputac je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i kolesterol koji se lakše izbacuju iz organizma. Možete ga pronaći u obliku praha koji se stavlja u napitak koji će, između ostaloga, pomoći i probavi.

10. Voće

Sve vrste voća bogate su navedenim tvarima: vitaminom C, antioksidantima i korisnim vlaknima. Lako ga je nabaviti, a zaista nije teško uživati u malinama, kiviju ili ananasu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.