Broj abortusa u EU prelazi milion

Trudnoća
Trudnoća
Trudnoća
Trudnoća

Podaci REPROSTAT-a, grupe koja prikuplja podatke o reproduktivnom zdravlju na području EU, pokazuju da na području EU godišnje obave 1,2 milijuna abortusada, a od toga daleko najveće šanse da naprave abortus imaju tinejdžerke iz Švedske, Estonije, Belgije i Velike Britanije. Zbog neugodnih rezultata, zdravstveni stručnjaci potiču da se tinejdžerkama olakša pristup kontracepcijskim sredstvima, organiziraju prema mladima prijateljski nastrojene zdravstvene službe i bolja seksualna edukacija u školama. Međutim, što se tiče ove zadnje mjere, neki liječnici ističu da je baš ona dio problema, jer zapravo potiče seksualno ponašanje kod sve mlađe djece. Naime, na sjeveru Europe seksualno obrazovanje i pristup kontracepciji liberalnije je nego u ostalim dijelovima EU, no podaci su im ipak najgori.

Izvještaj je pokazao da se na području EU godišnje obavi oko 1,2 milijuna abortusa – što odgovara broju stanovnika na Malti i Cipru zajedno.

Od sveukupnog broja namjerno izazvanih pobačaja obavljenih u Velikoj Britaniji čak 22,1 posto su tražile djevojke mlađe od 20 godina. Stopa abortusa na 1.000 djevojaka mlađih od 20 u Britaniji iznosi 23,8, u Estoniji 24,1, a u Švedskoj 24,4. U Francuskoj je ova stopa znatno niža i iznosi 15,6 na 1.000 dok je u Njemačkoj 6,2 na 1.000 djevojaka.

Među zemljama koje dozvoljavaju pobačaj stopa je najmanja u Poljskoj, koja ima izuzetno stroge mjere i iznosi 0,1 na 1.000 djevojaka mlađih od 20. U Grčkoj je sustav prilično liberalan, ali je stopa ipak niska, odmah nakon Poljske, i iznosi 2,3 pobačja na 1.000 djevojaka mlađih od 20.

Prosječna stopa za cijelu EU iznosi 14,1 na 1.000 djevojaka, a svaki deveti abortus obave tinejdžerke.

Zanimljivo da među ženama starijima od 35 V. Britanija ima jednu do najmanjih stopa. Podaci iz 2008., koji su korišteni u ovom istraživanju, pokazuju da iznosi 4,3 abortusa na 1.000 žena. U Estoniji stopa za žene starije od 35 godina iznosi 13,2, a u Latviji 12,8.

Irska i Malata nisu bile uključene u istraživanje jer je na području ovih zemalja abortus zabranjen. No podatke nisu dostavili ni iz Luksemburga, Austrije i Cipra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.