Osteoporoza sve češća!!!

Osteoporoza
Osteoporoza

I pored metoda za ranu potvrdu bolesti, osteoporoza se kod većine pacijenata najčeće otkriva slučajno. U terapiji se koristi Dronat, kalcij i vitamin D godinu dana, nakon toga se radi osteodenzitometrija.

Osteoporoza je bolest koja uglavnom pogađa žene, a najčešće se otkriva slučajno! Ovo oboljenje se mahom javlja poslije pedesete godine života, kao posljedica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Najčešće pacijenti saznaju da su im kosti oštećene tek kad nakon prijeloma dođu kod liječnika.

Osteoporoza se otkriva najčešće prilikom rendgenskog snimanja lumbalno-sakralnog dijela ili nekog drugog dijela kralježnice zbog bolova, pada ili drugih povreda, pri rendgenskom snimanju srca i pluća ili tijekom sistematskog pregleda.

Uporni bolovi u prsima, recimo, mogu ukazati na patološke frakture kralješaka u razini prsne kralježnice.

Od najranijeg djetinjstva do dvadesete godine dovoljnim unošenjem kalcija i vitamina D izgrađuje se kvalitetna kost. Da bi se spriječio ubrzan gubitak gustoće kostiju, potrebna je borba na više “frontova” – zdrava prehrana s dovoljno kalcija i vitamina D i obavezno tjelovježba. Prestanak vježbanja dovodi do nastavka ubrzanog gubitka koštane mase, a istraživanja su pokazala da lagane šetnje nemaju učinak na očuvanje gustoće kostiju.

Sve osobe koje su pod rizikom ili oni kod kojih se sumnja na ubrzani gubitak koštane mase trebaju kontaktirati liječnika zbog dijagnostike, prije svega osteodenzitometrijom (DXA). U terapiji osteoporoze danas koristimo Dronat (Alendronska kiselina), kalcij i vitamin D3. Ova terapija se provodi najmanje godinu dana, poslije čega se pacijent upućuje na osteodenzitometriju da bi se vidjeli rezultati liječenja.

Kakve su implikacije ove bolesti, pokazuje podatak da žene poslije 45. godine provedu više dana u bolnici zbog osteoporoze, nego zbog svih drugih bolesti zajedno.

Pravovremena nadoknada vitamina D i kalcija smanjuje kod oboljelih od osteoporoze pojavu prijeloma kuka za 39 posto. Preporuka je da žene do menopauze i muškarci mlađi od 65 godina uzimaju 1.000 miligrama kalcija dnevno, a poslije toga 1.300 mg, iz namirnica ili dijetetskih proizvoda.

Balkan je endemsko područje za nedostatak vitamina D, i skoro da bi svi građani, bez laboratorijske provjere, mogli koristiti 400 jedinica vitamina D. Za više od toga, kao i za praćenje terapijskog efekta naknade vitamina D, poželjna je laboratorijska potvrda. Žene u menopauzi i stariji ljudi imaju deficit vitamina D i posljedičnu lošu apsorpciju kalcija.

Da bi se prevenirala osteoporoza, uz kacijuma je potrebno 800 jedinica vitamina D dnevno. On se, za razliku od kalcija deponira u organizmu. Ali, dovoljno je jesti ribu jednom tjedno, uz izlaganje suncu 10 do 15 minuta dnevno da se osigura dovoljno ovog vitamina.

Jednominutni TEST

Međunarodna zaklada za osteoporozu uvela je novi, jednominutni test procjene rizika za osteoporozu, koji ne daje dijagnozu, već veći broj pozitivnih odgovora ukazuje na veći rizik od osteoporoze.

1. Da li je netko od roditelja imao osteoporozu?

2. Da li je netko od roditelja imao “grbu”?

3. Imate li više od 40 godina?

4. Jeste li u odrasloj dobi lomili kost nakon manjeg pada?

5. Da li često padate?

6. Da li vam se visina smanjila za više od tri cm poslije četrdesete?

7. Jeste li mršavi (bodi mas indeks ispod 19)?

8. Jeste li ikada tri ili više mjeseca uzimali kortikosteroide?

9. Imate li reumatoidni artritis?

10. Da li ste imali pojačan rad tiroidne ili paratiroidne žlijezde?

11. Pijete li više od dva pića dnevno?

12. Da li ste pušili?

13. Da li fizički aktivni manje od pola sata dnevno (šetnja, rad u vrtu, lake vježbe)?

14. Da li izbjegavate mliječne proizvode i ne uzimate nadoknadu kalcija?

15. Da li provodite manje od 10 minuta dnevno izloženi suncu?

Za žene

16. Jeste li u menopauzi od prije navršenih 45 godina?

17. Da li su vam menstrualni ciklusi nekada izostajali duže od godinu dana? (Izuzev trudnoće i menopauze)

18. Da li su vam jajnici odstranjeni prije 50. godine?

Za muškarce

19. Da li ste patili od impotencije ili drugih problema vezanih za razinu testosterona?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.