Azbestoza – Asbestosis

Azbestoza
Azbestoza

Pneumokonioza koja nastaje udisanjem azbestne prašine. Azbestova prašina se sastoji od štapića i tankih niti od kojih se pravi tkanina. Niti su duge oko 50 mikrona te prilikom udisanja prodiru samo do manjih bronha gdje se zabadaju u plućno tkivo a u alveole može prodrijeti samo u donjim dijelovima pluća.

U svojoj strukturi ovaj mineral ima mnogo silikata pa su promjene vrlo slične onima kod silikoze sa tom razlikom da većinom nedostaje stvaranje čvorića a prevagnjuje fibrozna induracija.

U plućnim alveolama azbestne niti i štapiće oblaže proteinski sloj a na krajevima štapića naprave se zadebljanja pa nastaje oblik koji podsjeća na bubnjarski štapić i taj je oblik patognomoničan za azbestoze.

Radnici oboljevaju nakon dugotrajnog izlaganja azbestnoj prašini 10-20 godina i javljaju se znaci progresivne fibroze pluća sa dispneom, kašljem opštom slabošću, cijanozom, batićastim prstima, kaheksijom.

Nalazimo znakove bronhiektazija, emfizema, pleuralne izljeve i česte infekcije pogotovo sa tbc. Bronhalni karcinom i mezoteliom su mnogo češći.

Dijagnoza

  • Anamneza
  • Znaci progresivne fibroze pluća
  • Radiološki nalaz: pojačan plućni crtež u početku a u poodmaklim slučajevima toliko izražena da se ne vide konture srca i dijafragme.
  • U ispljuvku bolesnika nađu se azbestna tjelašca a samo veliki broj njih ima dijagnostički značaj
  • Diferencijalno dijagnostički: emfizem, bronhiektazije, sarkozidoza, difuzna intersticijelna fibroza pluća, plućne bolesti kod sistemskih bolesti veziva.

Terapija

  • preventiva (filteri itd.)
  • razvoj azbestoze je progresivan i završava sa globalno kardiorespiratornom insuficijecnijom i smrću.
Azbestoza
Azbestoza

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.