Liječnje depresije prirodnim preparatima

Depresija
Depresija

Vrijeme u kojem živimo, sve više napetosti i neizvjesnosti uz umanjenje uporišta u osnovnim duševnim utočištima bliskosti i osjećanju povjerenja, čine da se povremeno osjećamo neraspoloženo.

Ovo neraspoloženje nerijetko nazivamo “depresijom”. S druge strane, bolest ili gubitak bližnjih, neuspjeh u karijeri ili međuljudski problemi takođe mogu izazvati stanje tuge za koje nerijetko upotrijebimo isti termin – depresija. Suvremeni čovjek ima bogatiji psihološki rječnik i koristi sve složenije termine da izrazi sebe, i u tome često zanemari da jednostavno kaže – “tužan sam”, “bijesan sam”, “uplašen sam”. Kada kaže “depresija”, možda osjeća samo neke od navedenih, tzv. osnovnih emocija ali zapravo uporabom riječi “depresija” sebe opisuje bolesnijim nego sto zapravo jeste. Sam sebi daje dijagnozu, što ipak treba ostaviti liječnicima.

U sredinama u kojima se o depresiji ne govori mnogo u sredstvima informiranja, svega oko 20% osoba s depresijom odgovarajuće se liječi! Ako pođemo od činjenice da, dok ovo čitate, oko 4% osoba iz naše sredine ima neki od depresivnih poremećaja, to znači da je veliki broj u ovom trenutku neraspoloženo tjednima i mjesecima, da im je teško raditi, da obave osnovne dnevne aktivnosti i ostvariti minimum komunikacije, da loše spavaju, osjećaju povremeni ili stalni strah, brigu, a neki od njih intenzivno razmišljaju na koji naćin da okončaju svoj život.

Definicija

Depresija je bolest koja utječe na raspoloženje, osjećaje, misli, ponašanje i zdrvlje uopće.

Etiologija

Depresiju čini niz organiziranih obrazaca reagiranja na događaje i vanjska iskustva. O tome kako ovi obrasci nastaju ima dosta teorija, a to znači da se jedinstven uzrok jos uvijek ne zna. Ipak, pojednostavljeno, smatra se da se depresija pojavljuje zbog dvije skupine uzroka: unutarnjih i vanjskih.

Klinička slika

Depresiju karakterizira povlačenje bolesnika u sebe, potištenost, pad volje i energije, nesanica, gubitak apetita, prepuštanje mračnim mislima, brizi i samookrivljavanje, usporen misaoni tok, beznadnadežnost i bespomoćnost.

Neliječeni depresivni poremećaj može dobiti kroničan tijek. Danas se smatra da će se depresivna epizoda spontano povući tijekom 6 mjeseci (do godinu dana) kod 2/5 oboljelih, ali će kod ostalih tegobe i dalje postojati i to u blažoj formi kod 1/5, au izraženoj formi kod 2/5. Nakon prve epizode depresije, 50% osoba nikada više neće imati depresiju. Medjutim, ako se ponove dvije depresivne epizode, vjerojatnost da se pojavi i treća raste na 70%, a sljedeća epizoda povećava rizik od daljnjih depresija na 90%!

Liječenje

Antidepresivi su lijekovi različitih struktura koji djeluju preko nekoliko mehanizama u mozgu i mijenjaju ono funkcioniranje živčanih stanica i mreža koje leži u osnovi depresivnih simptoma: neraspoloženja, malaksalosti i bezvoljnosti, promjena sna i apetita, negativnih misli i loše koncentracije. Njihov učinak ostvaruje se putem promjene koncentracija serotonina i-ili noradrenalina, a osim toga, šire promatrano, oni aktiviraju moždane stanice i poboljšavaju njihovu vitalnost. Danas se osnovano smatra da je vitalnost stanica mozga (neurona) kod osoba s depresijom ugrožena te da se, ukoliko se depresija ne liječi, smrt moždanih stanica ubrzava. Najučinkovitiji poznat antidepresiv jeste Citram (escitalopram).

Liječnje depresije prirodnim preparatima

Najbolji prirodni preparat za liječenje simptoma depresije jesu AKTIVIN-H kapsule.

AKTIVIN-H kapsule su biljni lijek čiju osnovnu djelatnu tvar čini standardizirani ekstrakt zeleni gospine trave, a ubraja se u skupinu antidepresiva. AKTIVIN-H kapsule se primjenjuju za kratkotrajno liječenje simptoma blagih depresivnih epizoda u odraslih osoba. AKTIVIN-H kapsule ublažavaju stanje potištenosti, osjećaj tuge, melankolije i tjeskobe, nervoze, razdražljivosti, malodušnosti i bezvoljnosti (nezainteresiranost za događaje i osobe iz svakodnevnog života) te popratne simptome kao što su nesanica, plačljivost, umor, pojačan ili smanjen apetit i slično.

Napomena!!!

Svakoj osobi koja pati od depresije preporučuje se da posjeti svog osobnog liječnika ( a do tada obavezno koristiti Aktivin H kapsule) koji će preporučiti odgovarajuću terapiju (Citram – preparat sa najmanje nus efekata koji ne izaziva ovisnost).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.