Novi krvni test pospješuje borbu protiv raka jajnika

Karcinom jajnika
Karcinom jajnika

Redovni testovi krvi mogu otkriti 86% raka jajnika prije nego što bolest obično bude dijagnosticirana, navodi nova studija.

Rak jajnika obično završi smrću zbog toga što bude otkriven prekasno. Prvi rezultati 14-godišnjeg ispitivanja na više od 46.000 žena ukazuju da tumori mogu da budu otkriveni u ranoj fazi.

Međutim, tim sa University Collegeu u Londonu je oprezan, jer još nije poznato hoće li biti spašeno više života.

Od 7.100 žena s rakom jajnika u Velikoj Britaniji, svake godine umre 4.200. Simptome je teško otkriti, jer bol u trbuhu, nadutost i poteškoće u prehrani uobičajeni su i kod nekih drugih bolesti.

Tumor jajnika izbacuje visok nivo hemijskog sastava zvanog CA125, koji se već koristi u testovima ukoliko bolesnici imaju simptome.

Istraživanje je sprovedeno u Velikoj Britaniji od strane ove institucije na 13 njenih lokaliteta i to analizom krvnih uzoraka na ženama u post-menopauzi.

Pratili su nivo CA125 te da li su oni porasli, nakon čega su žene poslate na daljnje analize, uključujući i ultrazvuk.

Rezultati, objavljeni u Journal of Clinical Oncology su pokazali da je detektovano 86% slučajeva raka.

Profesor Usha Menon sa Univerziteta College London je rekao za BBC da je ovo dobro, ali da je pitanje jesu li detektovali rak dovoljno rano da spase živote.

Trenutno se ne rade analize tako da čekaju rezultate prije nego Nacionalni zdravstveni zavod u Engleskoj odluči šta dalje.

Podaci o stopi mortaliteta se očekuju na jesen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.